Actriţa italiană Monica Vitti, muza lui Antonioni, a murit la vârsta de 90 de ani

Data publicării:
Monica Vitti, sursa foto Facebook
Descriere foto: Monica Vitti, sursa foto Facebook

Actriţa italiană Monica Vitti, care a făcut să strălucească într-o manieră magistrală opera emblematică a compatriotului său Michelangelo Antonioni, a decedat la vârsta de 90 de ani.

"Adio Monica Vitti, adio regină a cinematografiei italiene. Astăzi este o zi cu adevărat tristă, o mare artistă şi o mare italiancă a plecat dintre noi", a scris ministrul italian într-un comunicat.

Cu o privire blândă şi melancolică, o fermecătoare voce uşor răguşită şi o coafură bogată şi aproape mereu nestăpânită, Monica Vitti a întruchipat perfect personajele chinuite din "tetralogia lipsei de comunicare": "L'Avventura (1960), "La Notte" (1961), "L'eclisse" (1962) şi "Il deserto rosso" (1964), patru filme care l-au ajutat pe Antonioni să pătrundă în panteonul cinematografiei mondiale, oferind totodată actriţei italiene, aflate atunci în jurul vârstei de 30 de ani, o notorietate internaţională.

"Am avut norocul să îmi încep cariera lucrând cu un cineast de mare talent", dar care era şi "spiritual, plin de viaţă şi de entuziasm", declara Monica Vitti într-un interviu acordat televiziunii italiene în 1982.

Născută la Roma pe 3 noiembrie 1931, Monica Vitti, absolventă în 1953 a Academiei naţionale de artă dramatică, s-a lansat mai întâi în teatru, unde începuse deja să se remarce prin talentul său comic, una dintre mărcile sale înregistrate.

De altfel, în timp ce interpreta roluri secundare în filme cu accente comice, ea a fost remarcată de Michelangelo Antonioni, cu care a început destul de repede o relaţie artistică şi sentimentală. Astfel, a interpretat succesiv personajele Claudia cea chinuită în "L'Avventura", Valentina cea seducătoare din "La Notte", misterioasa Vittoria din "L'eclisse" şi Giuliana nevrotică din "Il deserto rosso".

După colaborările cu Antonioni, a devenit una dintre protagonistele comediei în stil italian, jucând cu succes alături de compatrioţii săi masculini de mare calibru artistic, precum Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman şi Nino Manfredi. A strălucit în special în "La ragazza con la pistola" (1968), un film regizat de Mario Monicelli, în care a jucat personajul Assunta, o femeie din Sicilia care îl urmăreşte până în Scoţia pe bărbatul care a dezonorat-o.

Parteneră de viaţă a lui Antonioni din 1957 până în 1967, Monica Vitti s-a căsătorit apoi cu regizorul şi directorul de imagine Roberto Russo în 1995, după o relaţie care dura deja de 20 de ani. În 2011, Roberto Russo a anunţat că Monica Vitti fusese diagnosticată cu maladia Alzheimer în urmă cu aproape 15 ani, notează Agerpres. 

Celebra actriţă italiană a câştigat numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv cinci trofee David di Donatello - cele mai importante premii atribuite de industria cinematografică italiană -, un Leu de Aur la Veneţia pentru întreaga carieră şi un Urs de argint la Berlinală. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel