Actorul Robbie Coltrane a murit. L-a interpretat pe „Hagrid” din Harry Potter

captură video Youtube/ Supercut Action
Descriere foto: captură video Youtube/ Supercut Action

Este doliu în lumea cinematografiei, după ce Robbie Coltrane s-a stins din viață.

Robbie Coltrane, a cărui carieră actoricească a cuprins filmele celebre Bond la Cracker și Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani.

Vestea a fost confirmată vineri, 14 octombrie, de agentul său, în urma unor probleme de sănătate, informează theguardian

Născut în orașul Rutherglen din Glasgow, Coltrane a fost educat la Glenalmond College, un internat independent ale cărui pedepse corporale le-a descris ca fiind "violență legalizată", înainte de a merge la Glasgow School of Art. S-a răzgândit cu privire la abilitățile sale de pictor și s-a orientat către spectacolele live, jucând în companii de teatru radicale (inclusiv într-o trupă din închisoarea de stat San Quentin) și făcând stand-up, luându-și pseudonimul Coltrane ca omagiu adus celebrului muzician de jazz John Coltrane.

Primul său rol pe micile ecrane a fost Waterloo Sunset, filmul "Play for Today" regizat de Richard Eyre în 1979, în care a jucat alături de Queenie Watts, evadată de la azilul de bătrâni. Ulterior, a avut mici apariții în filme și emisiuni de televiziune, printre care Flash Gordon, Are You Being Being Served?, Krull și Britannia Hospital, aspectul său distinctiv și mărimea sa uriașă ajutându-l să iasă în evidență din mulțime.

Succesul de vârf l-a avut la începutul anilor 1980 în emisiuni TV precum Alfresco și A Kick Up the Eighties. Acestea l-au plasat ferm în școala de comedie alternativă a anilor '80, alături de Ben Elton, Emma Thompson și Rik Mayall.

Celebrul actor a avut o carieră de succes

Cu toate acestea, abilitățile de actor ale lui Coltrane erau din ce în ce mai evidente, iar în 1987 a avut un succes considerabil cu Tutti Frutti, serialul TV despre o trupă scoțiană de rock'n'roll, cu scenariu de John Byrne și premiat cu Bafta. Coltrane a fost din ce în ce mai căutat pentru roluri mai importante în proiecte de profil mai înalt, de la Caravaggio al lui Derek Jarman (în care a jucat rolul unui cardinal) la Falstaff în Henry V al lui Kenneth Branagh. Însă două filme de comedie cu tematică religioasă - Nuns on the Run și The Pope Must Die - au fost cele care l-au propulsat pe Coltrane la statutul de actor principal și l-au făcut cunoscut în SUA.

Statutul ridicat al lui Coltrane a fost confirmat prin distribuirea sa în rolul psihologului criminalist "Fitz" Fitzgerald în serialul TV Cracker, al lui Jimmy McGovern, difuzat pentru prima dată în 1993. Fitzgerald a fost o creație revoluționară: strălucit în meseria sa, dar un dezastru în viața personală. Coltrane a câștigat premiul Bafta pentru cel mai bun actor de televiziune în 1994, 1995 și 1996 pentru acest rol. Stilul de viață dependent al lui Fitzgerald reflecta, de asemenea, cel al actorului: Coltrane a recunoscut că a fost un mare consumator de alcool în anii 1980, amenințând odată că îl va bate pe Piers Morgan într-un restaurant din Londra. Apoi a fost distribuit în două filme Bond, GoldenEye și The World Is Not Enough, în rolul agentului KGB Valentin Dmitrovich Zukovsky, un personaj ambiguu din punct de vedere moral.

 

În ultimii săi ani, a apărut mai rar în filme și la televiziune, dar a revenit pentru a fi intervievat în cadrul emisiunii Harry Potter, de la HBO.

Agentul lui Coltrane de 40 de ani, Belinda Wright, a mulțumit vineri personalului medical de la Forth Valley Royal Hospital din Larbert, lângă Falkirk, pentru "grija și diplomația" de care au dat dovadă.

"Probabil că va fi cel mai bine amintit pentru decenii de acum încolo ca Hagrid în filmele Harry Potter. Un rol care a adus bucurie copiilor și adulților deopotrivă din întreaga lume, provocând un flux de scrisori de la fani în fiecare săptămână timp de peste 20 de ani.”, spunea agentul său.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 15 oct 2022, 08:12 | Categorie: International
Get it on App Store Get it on Google Play