Actorul Dean Stockwell, cunoscut din serialul ''Quantum Leap'', a murit la vârsta de 85 de ani

Data publicării:
Dean Stockwell, captură video YouTube
Descriere foto: Dean Stockwell, captură video YouTube

Actorul Dean Stockwell, care s-a remarcat în numeroase roluri din producţii pentru marele şi micul ecran, precum serialul SF ''Quantum Leap'' sau adaptarea lui David Lynch din 1984 a romanului ''Dune'', a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 85 de ani.

Un reprezentant al lui Stockwell a declarat pentru TMZ că actorul a murit în somn din cauze naturale.

De-a lungul carierei sale de şapte decenii, Stockwell a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (pentru rolul său din ''Married to the Mob'', în 1988) şi a câştigat distincţia pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes (pentru ''Long Day's Journey Into Night'' din 1962).

Născut în martie 1936, Stockwell a început să joace în film în copilărie, când a deţinut roluri în mai multe filme, inclusiv ''The Green Years'' şi ''Gentleman's Agreement'', având contract cu studiourile Metro-Goldwyn-Mayer.

La vârsta adultă, printre primele sale proiecte s-au numărat piesa ''Compulsion'' de pe Broadway, adaptată în 1959 pentru marele ecran, de asemenea cu Stockwell în rol principal, şi ''Long Day's Journey into Night'', adaptarea lui Sidney Lumet după faimoasa piesă a lui Eugene O'Neill.

În anii '60, Stockwell s-a retras din industrie şi a devenit parte a mişcării numită subcultură, înainte de a reveni în roluri obişnuite, în anii '70.

După o altă scurtă dispariţie de la Hollywood, anii '80 i-au adus lui Stockwell un succes reînnoit datorită unei serii de filme importante, inclusiv ''To Live and Die in LA'' al lui William Friedkin, ''Blue Velvet'' al lui David Lynch şi ''Married to the Mob'' al lui Jonathan Demme.

Totuşi, rolul amiralului Al Calavicci din serialul ''Quantum Leap'', alături de Scott Bacula, i-a adus lui Stockwell celebritatea. Actorul a apărut în toate cele 97 de episoade ale serialului, între 1989 şi 1993.

Ulterior, actorul a jucat de asemenea în ''Air Force One'' (1997), ''The Manchurian Candidate'' (2004) şi seria ''Battlestar Galactica'', notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel