Actorii își strigă frustrările: „Mi-a fost rușine și frică”, „Burcea, dacă sari calul, nu te mai chemăm”

Data actualizării: | Data publicării:
George Burcea, foto Instagram
Descriere foto: George Burcea, foto Instagram

Actorii Cosmin Dominte, George Burcea, Radu Mateucă și Lavinia Chițu au povestit despre problemele grave cu care se confruntă, cum ar fi că: nu sunt plătiți când participă la emisiuni, trebuie să își aducă hainele de acasă la filmări, accesează cu dificultate până și credite foarte mici de la bănci, artiștii de voice-over sau actorii de stand-up nu au un statut reglementat și multe altele.

Campania "Cesiune pe pasiune", organizată de Asociația MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, împreună cu Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (Guvernul României) a continuat cu cea de-a 3-a ediție, la care au fost prezenți artiști din diferite domenii culturale, printre care Adrian Titieni, fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București, actorii Cosmin Dominte, George Burcea, Radu Mateucă și Lavinia Chițu, interpret în limbajul semnelor. 

Cosmin Dominte, actor: „Nu vrei să te duci la o reclamă cu 600 de lei pentru 12 luni exclusivitate sau cu ziua (n.r. de filmare) în contract de 24 de ore și când îi spui omului: Păi stai puțin, de ce așa? El îți spune: Probabil, dacă nu-ți place, trebuie să faci altă meserie. Lucrurile care ar trebui să fie normale, acum sunt neortodoxe. Dacă îți știi drepturile, nu prea ești de gască, ești impertinent când ceri lucruri normale... Vii de acasă cu haine! În 2021, te întreabă: N-ai și tu o pereche de blugi? N-ai și tu o bluză? Ba da, doamnă...“

George Burcea, actor: "O să vin în completarea lui Cosmin, dar cu poveștile mele. Mi-a fost rușine și frică. S-a întâmplat de foarte multe ori ca foarte multe agenții, pe care le știm toți, să spună: Burcea, dacă sari calul, nu te mai chemăm. Și nu m-au chemat... O întâmplare: Nu primisem banii de 4 luni de zile. Am sunat după bani și au spus că nu îi au, căci nu i-au primit de la producător. Am sunat producătorul și mi-a spus că a trimis banii. Am sunat înapoi la agenție, mi-au spus să vin după bani. Dacă tu știi că ai banii, de ce nu mi-i dai?  Stau să mă milogesc? Daca mi-ai spus la 7 să fiu pe set, cu hainele si make-up-ul meu, eu la 7 am fost acolo. După 3 luni de zile de ce nu îmi dai banii? S-au strâns foarte multe frustrări în noi, mai ales atunci când se negociază contractele, atunci când vezi că stai mult peste filmare, iar banii rămân aceiași, sau chiar pornind de la prima problemă, în care ofertele pe care agenții de casting ți le fac sunt foarte mici."

Adrian Titieni: "Oferta poate să vină ancorată în bun simț, în necesitate, fără îndoială, toți cunoscându-ne drepturile și locul în ecuație ".

Acesta a felicitat inițiativa Ministerului Culturii, care a creat un grup de lucru ce completează legea 8/1996, în care se va defini un statut atât al actorului, cât și al artistului în general, grup în care este și Asociația MUZE. 

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel