Acatistul Sfântului Nicolae. De ce este bine să-l citești în această zi de mare sărbătoare

Data publicării:
Descriere foto: Sfântul Nicolae, captură youtube
Descriere foto: Descriere foto: Sfântul Nicolae, captură youtube

Acatistul Sfântului Nicolae este o rugăciune care face minuni în această zi de sărbătoare.

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală (Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia), dar și în Europa de Vest (Nikolaus: Germania, Sinterklaas: Olanda, Saint Nicolas: Franța) . Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.

Acatistul Sfântului Nicolae care face minuni

Marți, 6 decembrie, Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu. În această zi sfântă este bine să citești Acatisul Sfântului Niculae. Se spune că dacă este rostit de 6 decembrie, Acatistul Sfântului Nicolae poate face minuni.

”Cel care verși mir de mult preț la toată lumea, și mie, celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca acela care ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, ca să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Am auzit, Nicolae, de minunile tale și m-am înspăimântat, că de bucurie și de frică fiind cuprins, ce am a răspunde nu mă pricep. Ci tu, prin rugăciunile tale cele treze, luminează-mi mintea ca să cânt lui Dumnezeu dimpreună cu tine: Aliluia!”, este Acatistul Sfântului Nicolae, pe care trebuie să îl rostești atunci când treci prin momente dificile.

Sfântul Nicolae – Datini și obiceiuri

În credință populara Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fară căldură și fară lumina, potrivit calendarulortodox.ro.

În unele zone ale tarii, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apa lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Iar daca aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine vă fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni fetele se aduna în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora noua fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. 
În zona rurala, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În aceasta zi Mosul își scurtura barba sura și începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu că trebuie că ghetulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae vă veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menita să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama daca un copil a fost cuminte sau rău.

Chiar daca Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte. Conform tradițiilor romanești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajuta pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

 
Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rand, se spune că preț de o secunda Sfântul Nicolae poate fi văzut stand în dreapta Domnului.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel