A murit una dintre cele mai faimoase balerine din lume. Carla Fracci avea 84 de ani

Data publicării:
Carla Fracci, captura foto Youtube/ sursa GOSSIP NEWS CURIOSITÀ
Descriere foto: Carla Fracci, captura foto Youtube/ sursa GOSSIP NEWS CURIOSITÀ

Prim-balerină la Scala timp de mulţi ani şi apreciată în toate teatrele din lume pentru talentul ei înnăscut, Carla Fracci a fost desemnată de New York Times în 1981, pentru eleganţa şi interpretările sale memorabile, "prim-balerină absolută".

Printre interpretările cele mai importante se numără rolurile sale romantice şi dramatice, care au făcut din Carla Fracci o adevărată stea a baletului mondial, precum Giselle, La Sylphide, Giulietta, Swanilda, Francesca da Rimini sau Medeea.

Carla Fracci s-a născut la Milano, la 20 august 1936 şi a început să studieze baletul la Şcoala Teatrului Scala din Milano, la vârsta de 10 ani.

După absolvire, în 1954, ea îşi desăvârşeşte pregătirea în stagii la Paris, Londra şi New York. După numai doi ani de la terminarea studiilor devine solistă, iar în 1958 primeşte titlul de prim-balerină la Scala din Milano. Până la sfârşitul anilor '70 va dansa cu toate marile companii de balet din lume, printre care American Ballet Theatre, Royal Ballet, Stuttgart Ballet, Royal Swedish Ballet, London Festival Ballet.

Fracci este una dintre marile interprete ale rolurilor din repertoriul romantic, precum Giselle, Odette/Odilia, Julieta, Silfida, Swanilda sau Francesca da Rimini. I-a avut ca parteneri de scenă pe Rudolf Nureev, Vladimir Vasiliev, Mihail Baryshnikov, Amedeo Amodio, Paolo Bortoluzzi, Erik Bruhn.

Poetul italian Eugenio Montale a numit-o "eterna balerină", în timp ce actorul comic Charlie Chaplin s-a declarat cucerit, considerând-o "minunantă" după ce a asistat la unul dintre spectacolele sale, notează Agerpres. 

La sfârşitul anilor '80 Carla Fracci a condus compania de balet a Teatrului San Carlo din Napoli. A fost, de asemenea, directoare a companiei de balet Arena di Verona (1996-1997) şi a companiei Teatrului de Operă din Roma (2000-2010). Carla Fracci a fost totodată ambasadoare a Bunăvoinţei pentru FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) şi a luptat împotriva desfiinţării unor corpuri de balet clasic.

În 2012, ea a făcut un apel dramatic preşedintelui italian de atunci, Giorgio Napolitano: "Dansul clasic a dat prestigiu ţării noastre şi este trist ca azi să fie considerat rezidual. O artă nobilă ca aceasta nu poate fi tratată ca o Cenuşăreasă", a subliniat Fracci.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel