A murit Ana Ofelia Murguía. Marea actriță a fost vocea personajului Coco de la Disney

Data publicării:
Sursă foto: Pexels
Descriere foto: Sursă foto: Pexels

Ana Ofelia Murguía, actriţa mexicană care fost vocea personajului titular din filmul „Coco”, produs de Disney şi Pixar a murit la vârsta de 90 de ani.

Moartea ei a fost anunţată „cu profundă tristeţe” pe reţelele sociale de Institutul Naţional de Arte Frumoase şi Literatură din Mexic, care a adăugat: „Cariera artistică a lui Murguía a fost vitală pentru artele spectacolului din Mexic”.

Cauza morţii sale nu a fost precizată.

„Trimitem condoleanțe și îmbrățișări călduroase familiei și prietenilor ei”, a adăugat institutul.

Ana Ofelia Murguía, care s-a născut în Mexico City, în 1933, a dat voce bătrânei Mamá Coco în filmul din 2017, care urmăreşte un băieţel care trece pe tărâmul morţilor în timpul sărbătorii mexicane Día de los Muertos şi descoperă un secret de familie, relatează The Guardian.

„Coco” a câştigat două premii Oscar, pentru cel mai bun film de animaţie şi pentru cel mai bun cântec original pentru „Remember Me”, pe care Murguía îl cântă la finalul filmului în duet cu Miguel, strănepotul lui Coco.

Înainte de rolul ei din filmul de animaţie premiat cu Oscar, Murguía era cunoscută în Mexic şi a jucat peste 100 de roluri de răufăcătoare pe scenă, în film şi televiziune de-a lungul a şapte decenii.

Ana Ofelia Murguía a studiat actoria la Şcoala Naţională de Artă Teatrală din Mexic și a debutat în piesa „Trial By Fire”. Primul rol pe marele ecran l-a primit un deceniu mai târziu în „Transit”, produs în 1964.

De-a lungul carierei, Murguía a câștigat premiul cea mai bună actriță în rol secundar la premiile Ariel (1979, 1986 și 1996) pentru rolurile interpretate în filme precum „La Reina de la Noche” (Regina nopții), despre o artistă de cabaret care îşi reface viaţa în Mexic după ce a părăsit Germania nazistă.

Actrița mexicană a mai fost nominalizată de alte trei ori pentru cea mai bună actriţă în rol secundar şi deţine recordul de nominalizări la categoria cea mai bună actriţă fără victorie, fiind nominalizată de cinci ori.

În 2011, Murguía a primit premiul Golden Ariel pentru întreaga carieră, care recunoaşte personalităţi importante din industria cinematografică mexicană. A fost una dintre ultimele vedete din Epoca de Aur care au supravieţuit în cinematografia mexicană, când industria cinematografică a ţării a înflorit în anii 1940 şi 1950.

Ultimul ei rol interpretat de Murguia a fost în 2018 în serialul „José José: El Príncipe de la Canción”, un film biografic ficţional.

În aprilie, în timp ce a acceptat Medalla Cátedra Bergman (medalia catedră Ingmar Bergman) de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic pentru contribuțiile sale la industrie, Murguía a spus audienței: „Actoria a fost pasiunea vieții mele, nu am lucrat niciodată pentru a aduna un premiu. Mi-a plăcut întotdeauna această carieră, pe care am găsit-o din pură întâmplare. Sunt fericită. Mă simt o femeie foarte norocoasă.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel