Sfânta Treime 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci în a doua zi de Rusalii

Data publicării:
Sfânta Treime, Foto Creștin - Ortodox
Descriere foto: Sfânta Treime, Foto Creștin - Ortodox

A doua zi de Rusalii poate atrage evenimente foarte neplăcute dacă nu respectăm anumite tradiții și obiceiuri. Aflați ce NU ai voie să faci în a doua zi de Rusalii pentru a respecta datina cât mai corect.

Rusaliile sunt o sărbătoare creștin-ortodoxă foarte importantă pentru românii de pretutindeni și nu numai. După ziua de duminică, creștinii ortodocși se bucură de a doua zi de Rusalii, o zi în care Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Tocmai datorită însemnătății sale importante, ziua de astăzi este zi liberă legal. Sărbătoarea Sfintei Treimi mai este cunoscută și ca Lunea Sfântului Duh. De această zi se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont.

 

Sfânta Treime sau Cincizecimea, sărbătorită a doua zi după Rusalii

Sfânta Treime înfățișează pe Dumnezeu Tatăl, pe Dumnezeu Fiul și pe Sfântul Duh ca pe un singur Dumnezeu. 

Praznicul Sfintei Treimi a fost aşezat a doua zi după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Preasfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după fiinţă, dar care are trei feţe sau ipostasuri, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine, Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele, diaconia.
Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală depind de la întemeierea Bisericii de invocarea Duhului Sfânt.

Învăţătura despre Sfânta Treime este greu de înţeles, spune arhimandritul Cleopa Ilie, dar este spre folosul nostru să înţelegem câte ceva.

Este absolut necesar să cunoaştem despre Sfânta Treime cât este cu putinţă omului. Dar oricât am învăţa, nu-i destul căci nici îngerii, nici heruvimii, nici serafimii nu pot dogmatisi şi teologhisi despre Preasfânta Treime, însă toţi suntem datori să învăţăm cât putem, arăta părintele Cleopa.

În privinţa ipostasurilor Preasfintei Treimi, părintele Cleopa îl citează pe Sfântul Vasile cel Mare, care zice: "un curcubeu care se formează din razele puternice ale soarelui, ce cad asupra unui nor care e plin de apă şi de rouă, dă la iveală o mulţime de culori; dar noi vedem că aceste culori se deosebesc, una fiind galbenă, alta albastră, alta roşie, alta portocalie, dar niciodată nu putem înţelege unde se unesc ele şi de unde până unde ţine galbenul, de unde până unde portocaliul sau verdele; aşa se înţeleg şi ipostasurile Sfintei Treimi: ele se unesc şi se pare că se amestecă. Dar nu, nu se amestecă, ci păstrează fiecare însuşirea sa. Dar fiinţa este una. Şi noi nu putem pricepe cât sunt de unite; ştim doar atâta: că sunt unite, dar nu se amestecă, şi se împart, dar fără să se despartă după fiinţă".

O imagine a Sfintei Treimi suntem noi oamenii care avem minte, cuvânt şi duh, căci suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

Creştinul este şi trebuie să fie permanent un locaş al Presfintei Treimi. Tatăl se sălăşluieşte mai ales în voinţa noastră. Iisus Hristos Cuvântul se odihneşte în mintea noastră. Iar Duhul Sfânt, pe Care Îl primim la botez, se odihneşte în inima noastră, arată părintele Cleopa Ilie, notează Agerpres.

Tradiții și obiceiuri

Deoarece a doua zi de Rusalii este sărbătoare mare, chiar notată cu cruce roșie în calendarul creștin, astăzi nu se coase, nu se croiește și nici nu se spală rufe, indiferent dacă le spălăm la mașină sau la mână.

De asemenea, dacă primești de pomană nu ai voie să arunci, mai ales dacă e vorba despre mâncare.

Totodată, deși mulți dintre noi sunt nevoiți să muncească în această zi, este indicat să ne petrecem ziua fără a depune vreun efort. Încălcarea acestei reguli poate atrage un eveniment negativ.

Mai departe, nu ai avea voie să te îmbăiezi în vreun lac sau râu, deoarece riști să te îneci, iar în cele din urmă, nu ar trebui să ne urcăm undeva la înălțime, deoarece mânia spiritelor sau a ielelor ne poate surprinde, precizează Wowbiz.ro.

 

De asemenea, în Ardeal regăsim obiceiul de a stropi în a doua zi de Rusalii nevestele pentru a fi sănătoase și frumoase pentru tot parcursul anului, notează Adevărul.ro.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Evenimente


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel