8 motive pentru care te confrunți adesea cu dureri ale dinților și de ce nu este bine să le ignori

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ engin akyurt
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ engin akyurt

Iată 8 cauze ale durerii de dinți. De ce este important să ajungi de urgență la medicul tău stomatolog. 

Christopher Calnon, DDS, membru al Asociației Dentare a Statului New York, a dezvăluit care sunt pricipalele 8 cauze pentru care aveți dureri de dinți constant. 


1. Aveți o carie


Caria superficială - care începe pe suprafața exterioară a dinților - nu provoacă, în general, niciun simptom, spune Dr. Calnon.


Dar durerea bruscă de dinți poate fi un semn că aveți o carie, deoarece, pe măsură ce caria progresează în dimensiune și se răspândește spre interiorul miezului interior al dintelui (aproape de nerv), poate declanșa o durere de dinți sau simptome precum sensibilitatea la dulciuri, căldură sau frig, spune el. 


2. Aveți o obturație deteriorată


Plombele dentare nu durează o veșnicie. Din nefericire, din cauza timpului sau a obiceiurilor (cum ar fi șlefuirea), acestea se pot deteriora sau slăbi.


"Obturațiile deteriorate pot duce la probleme mari, iar pacienții pot să nu știe despre asta până când este prea târziu", spune Dr. Calnon. Cu alte cuvinte, până când resimt dureri atroce.


"O obturație sănătoasă are o bună etanșare între dinte și obturația în sine", spune Dr. Calnon. Acest lucru împiedică bacteriile să pătrundă dedesubt și să provoace mai multe carii.


"Dar dacă o obturație este deteriorată, sigiliul poate fi compromis", spune Dr. Calnon. Acest lucru înseamnă că bacteriile pot intra și crea carii. Problema este că, deoarece obturația este încă la locul ei, cariile pot trece neobservate și pot crește, adaugă el.


3. Aveți o infecție a sinusurilor


Ai fost vreodată curios de ce te dor dinții atunci când ești bolnav sau ești răcit? Credeți sau nu, motivul pentru care vă dor toți dinții ar putea fi un efect secundar al problemelor cu sinusurile.


"Infecțiile sinusurilor pot imita adesea o durere de dinți, în special la nivelul dinților superiori din spate", spune Dr. Calnon. Acest lucru se datorează faptului că "presiunea din cavitatea sinusală poate fi exercitată asupra nervilor dinților din apropiere, creând durere și sensibilitate", explică el.

 

4. Scrâșniți sau strângeți dinții


Dacă te întrebi de ce te dor dinții noaptea sau când te trezești, ar putea fi produsul bruxismului, o afecțiune care apare atunci când scrâșnești sau strângi inconștient dinții.

 

"Scrâșnirea și încleștarea sunt foarte frecvente și se fac de obicei noaptea, când mișcările maxilarului nu pot fi controlate în mod conștient", spune Dr. Calnon.

 

De asemenea, unii oameni strâng din dinți în timpul activităților cu efort ridicat, cum ar fi exercițiile fizice, motiv pentru care dinții vă pot durea atunci când mușcați.

 

Problema este că "această [presiune] exercită asupra dinților o forță mult mai mare decât cea pe care aceștia sunt concepuți să o primească", producând durere și sensibilitate, spune Dr. Calnon. Strângerea poate provoca chiar și dinți crăpați sau ciobiți și/sau vă poate uza smalțul dentar.

 


5. Aveți sensibilitate la frig


Dacă ați tresărit vreodată după ce ați sorbit o înghețată pentru că v-au durut brusc toți dinții sau ați avut dureri la dinții din față după ce ați mușcat dintr-un sandviș cu înghețată, probabil că ați experimentat disconfortul sensibilității la frig.

 

Sensibilitatea la frig este extrem de frecventă și are mai multe cauze posibile. Dacă sensibilitatea este de scurtă durată și de severitate minoră, este probabil legată de scrâșnirea dinților sau de retragerea țesutului gingival, spune Dr. Calnon.

 

"Sensibilitatea la rece care persistă timp de mai multe minute sau este de natură severă poate indica o problemă mai mare, cum ar fi caria sau fractura dintelui", spune el.

 


6. Aveți o fractură dentară


La fel ca un os rupt, o fisură în dinte poate crea durere. Un dinte fracturat poate apărea din cauza a ceva simplu, cum ar fi mușcarea unei bomboane tari sau ceva mai grav, cum ar fi o accidentare sportivă, potrivit Cleveland Clinic. De asemenea, scrâșnirea și strângerea dinților cresc șansele de a suferi o fractură.

 

"Fracturile dentare au o gamă largă de severitate în funcție de mărimea și adâncimea fisurii", spune Dr. Calnon. "Mulți dinți cu fracturi superficiale nu provoacă niciun simptom".

 

7. Aveți o boală a gingiilor


Gingiile tale ar putea fi motivul pentru care te dor dinții. Da, formele ușoare de boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita, pot iniția inflamația și iritarea țesutului gingival, spune Dr. Calnon.

 

Și dacă te întrebi de ce te dor dinții când mănânci, asta pentru că gingivita poate crea, de asemenea, sensibilitate la alimentele calde sau reci și sensibilitate sau durere atunci când mesteci, potrivit Cleveland Clinic.

 

Cazurile severe de gingivită pot duce chiar la infecții atât ale gingiilor, cât și ale dinților din jur, spune Dr. Calnon.

 

8. Aveți un dinte abcesat


Un dinte abcesat poate fi chinuitor. Un abces este o pungă dureroasă de puroi cauzată de o infecție bacteriană în interiorul dintelui, potrivit Cleveland Clinic.

 

"Abcesele dentare sunt adesea rezultatul unei carii mari care a pătruns în țesutul nervos al dintelui", spune Dr. Calnon. "Abcesul se poate deplasa dincolo de dinte și în țesuturile înconjurătoare, ducând la umflături și dureri semnificative."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel