7 moduri uimitoare în care dragostea îți transformă creierul, potrivit științei

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao

Când ne îndrăgostim, ne gândim adesea la minunile pe care le face în inima și în sufletul nostru. Dar mai există un alt organ care este profund afectat de relațiile tale amoroase: creierul tău.

Atunci când ești îndrăgostit până peste cap de cineva, unele părți ale creierului tău sunt activate, iar altele sunt dezactivate. Este vorba despre știința iubirii. Așa este - dragostea, atât cea romantică, cât și cea părintească, îți modifică de fapt modul de gândire. 

Iată cum gestionează creierul tău romantismul, conform științei iubirii:

1. Te simți dependent

Ai auzit vreodată că dragostea este un drog? Ei bine, s-ar putea să existe ceva adevăr în asta. Creierul tău găzduiește aceste sentimente intens pasionale folosind același sistem care este activat atunci când o persoană este dependentă de droguri, de la euforia pe care o simți până la pofta de mai mult. Sigur, s-ar putea să fie o dependență mult mai sănătoasă, dar hai să recunoaștem, nu-i așa? Sunteți un dependent.


2. Începi să gândești în doi

Nu mai este doar "eu, eu, eu". Acum, sunteți doi la care trebuie să vă gândiți - iar creierul vostru va sesiza automat schimbările.

De la naștere, suntem legați de mamele noastre și, spre surprinderea oamenilor de știință, conexiunea se transformă și se schimbă cu fiecare relație pe care o avem. Legătura pe care o împărtășiți cu partenerul sau copiii dvs. este mult mai profundă decât la exterior.

Un studiu din 2013 a făcut legătura între utilizarea pronumelor la persoana întâi singular (eu, eu însumi și eu) și rate mai mari de depresie decât cei care spun "noi" și "noi". Încă o dovadă că relațiile sănătoase sunt de neprețuit.

3. Iubești mai mult timp (și devii mai înțelept)

Îndrăgostirea este la fel de bună pentru inima ta ca și pentru sănătatea ta mintală. Oamenii îndrăgostiți raportează niveluri mai ridicate de dopamină, care este legată de plăcere, dorință și euforie. Studiile raportează că persoanele care au relații pozitive și sănătoase trăiesc mai mult, sunt mai fericite, mai înțelepte și au o sănătate mintală mai bună. 

4. Ești mai susținător

Unul dintre cele mai mari beneficii ale îndrăgostirii - și ale rămânerii - în dragoste este că vei învăța cum este cu adevărat să te sprijini (și să susții) pe o altă persoană. Construirea încrederii într-o relație este esențială. Iar creierul tău te ajută în acest sens.

Prin intermediul scanărilor RMN, cercetătorii au descoperit că, atunci când ne îndrăgostim, cortexul frontal - zona creierului responsabilă cu judecata - se închide. Așadar, atunci când suntem îndrăgostiți, este mai puțin probabil să fim critici sau sceptici față de persoana la care ținem.

5. Te scapă de stres

Unii dintre noi ar putea confunda acei fluturi din preajma primului sărut - dar în niciun caz creierul tău nu va uita vreodată cum s-a simțit prima dată când ai fost atins de cineva de care ești îndrăgostit.

Iată partea complet nebunească: în relațiile sănătoase, să ții mâna partenerului tău este suficient pentru a te feri de stres, pentru a-ți scădea tensiunea arterială, pentru a-ți ușura durerile fizice și pentru a-ți îmbunătăți sănătatea. O relație sănătoasă și încurajatoare îți modifică, de fapt, funcția creierului.

6. Strălucești

Te întrebi care este cheia longevității într-o relație? Oamenii de știință au găsit-o. Într-un studiu care a evaluat cuplurile care se defineau ca fiind "îndrăgostiți nebunește", oamenii de știință au descoperit că centrele de recompensă din creierul lor se aprindeau după ce se uitau doar la o poză a soțului/soției lor. În zonele de calm și stres ale creierului, cercetătorii au constatat o reducere a activității de iluminare. 

7. Vă simțiți în siguranță

Similar cu primele legături pe care bebelușii le stabilesc cu mamele lor, sentimentul de siguranță va apărea în relația voastră. Pe măsură ce îmbătrânești și te schimbi, corpul tău își amintește, de fapt, ciclurile și etapele creierului prin care ai trecut în tinerețe, așa că atunci când te simți reconectată la sinele tău de bebeluș, acele sentimente de siguranță și mulțumire vor reveni.

Cercetările arată, de asemenea, că atunci când simțim iubire pentru cineva, se închide partea din creierul nostru care controlează frica și emoțiile negative, potrivit yourtango.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel