Cele mai bune moduri de a vă păstra câinele în siguranță în timpul focurilor de artificii. Cum să-l protejezi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Karsten Winegeart
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Karsten Winegeart

Artificiile strălucitoare de la miezul nopții sunt atracția principală în seara de Revelion. Din păcate, majoritatea câinilor nu o privesc la fel: ei plâng, aleargă agitați și tremură toată seara. 

1. Țineți-vă câinele departe de focurile de artificii

"În primul rând, nu vă duceți câinii la spectacolele cu focuri de artificii", spune  Dr. Judy Morgan, DVM, potrivit akg.org. "Și nu-i lăsați afară în timpul focurilor de artificii". Păstrarea câinelui înăuntru în seara respectivă este cea mai bună idee, mai ales dacă vă temeți că ar putea să nu reacționeze bine.

2. Asigurați-vă că animalul dvs. de companie are un act de identitate corespunzător

Asigură-te că informațiile de pe zgarda animalului tău de companie sunt actuale și asigură-te că câinele tău este microcipat și are un dispozitiv GPS. "Dacă evadează, există o șansă mai mare să fie returnat", spune Morgan.

3. Creați un adăpost sigur pentru câinele dumneavoastră

Morgan recomandă crearea unui loc în care câinele tău se va simți (sperăm) confortabil. "Ar trebui să vă obișnuiți animalul de companie cu un mediu liniștitor în prealabil. Câinii sunt animale de bârlog - caută acea peșteră pentru a scăpa de toate."

Încercați să configurați o zonă într-un spațiu liniștit, departe de ferestre - cum ar fi un subsol sau un dulap mai mare - astfel încât să nu poată auzi sau vedea focurile de artificii. Folosiți o ladă dacă acolo se simte câinele dumneavoastră în siguranță și asigurați-vă că îi oferiți cățelului dumneavoastră jucării familiare și dulciuri.

4. Redă zgomot alb

Puteți încerca să lăsați un ventilator, un televizor sau un radio pornit pentru a ajuta la mascarea sunetelor focurilor de artificii. "Există o muzică clasică numită "Through a Dog's Ear" (Prin urechea câinelui) care s-a demonstrat că are efecte calmante pentru câini", spune Jenn Stanley, consultant certificat în comportament și dresor profesionist de câini.

5. Rămâneți alături de câinele dumneavoastră

Dacă puteți, încercați să rămâneți acasă cu câinele dumneavoastră sau să îl lăsați pe mâna unei persoane de încredere. 

"Absolut poți și ar trebui să îți consolezi câinele dacă îi este frică", spune Stanley. "Cheia aici este în modul în care o faceți. Este important să rămâi calm și să folosești un ton liniștitor și uniform. Mângâierea lor poate fi reconfortantă - mângâierile lungi, lente și ferme pe lungimea corpului lor sunt de obicei foarte liniștitoare."

Singurul lucru care trebuie evitat? Să păreți frenetic în orice fel, spune Stanley. Spunând rapid: "Este în regulă, este în regulă, este în regulă, este în regulă", pe un ton mai ridicat decât media, poate face câinele să creadă că într-adevăr există ceva de care să se teamă. Încearcă să faci tot posibilul să rămâi calm și liniștitor pentru a-ți ajuta companionul canin.

6. Plimbați-i înainte de începerea focului de artificii

Ieșiți la plimbare lungă înainte de apusul soarelui pentru a crește șansele de a evita sunetele. Când ieșiți afară, veți dori să vă asigurați că câinele dumneavoastră este bine fixat în lesă înainte de plimbare.

"Verificați de două ori dacă se potrivește zgarda sau hamul câinelui dumneavoastră înainte de a ieși afară. O lesă, chiar dacă aveți o zonă împrejmuită, este o măsură de siguranță suplimentară excelentă pentru a vă ajuta să vă țineți câinele aproape de dumneavoastră și sub control în cazul în care se sperie", spune Stanley.

7. Desensibilizarea câinelui la sunetele focurilor de artificii

Dacă bănuiți că câinele dvs. se va speria la auzul focurilor de artificii, încercați să redați sunete de artificii (încet), astfel încât câinele dvs. să fie obișnuit să le audă. Încercați să asociați un videoclip cu sunetele focurilor de artificii cu o recompensă care îi place câinelui dumneavoastră, sugerează Stanley, într-un proces numit contra-condiționare.

"Volumul ar trebui să fie suficient de scăzut pentru ca câinele să îl poată observa, dar să nu dea semne de stres, cum ar fi gâfâitul, mersul pe jos, părăsirea zonei sau încercarea de a se ascunde", spune Stanley. "Noi numim acest lucru menținerea câinelui "sub prag" și face posibil ca învățarea să aibă loc. Dacă câinele este copleșit, caută să scape de situație și nu va fi nici pe departe la fel de capabil să învețe că nu este o amenințare." Celelalte sfaturi ale ei includ creșterea treptată a volumului, varierea sursei de sunet și folosirea unor înregistrări diferite.

8. Vorbiți cu medicul veterinar

Dacă anxietatea animalului tău de companie este severă, ia în considerare rezervarea unei întâlniri cu medicul veterinar cu mult timp înainte de sărbătoare, astfel încât să puteți discuta despre un medicament care ar putea ajuta la calmarea anxietății câinelui tău. "Dacă aveți un câine care este destul de rău și nu ați făcut nicio pregătire și știți că animalul dvs. de companie va intra în panică, încercați un adevărat tratament terapeutic", spune Morgan. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel