7 lucruri ascunse care se întâmplă cu corpul tău, după ce împlinești 30 de ani. Nu te-ai fi gândit la asta

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Sofia Holmberg
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Sofia Holmberg

Împlinirea vârstei de 30 de ani este înfricoșătoare. Cu toții am auzit zvonurile despre mahmurelile mai lungi, părul încărunțit, pielea care începe să își piardă acea fermitate a tinereții, presiunea extremă de a te "așeza la casa ta" și de a avea copii (dacă nu ai făcut-o încă) și glumele despre cum vei începe să te îngrași.

Pe măsură ce începi să te apropii de 30 de ani, începe să te facă să simți că te apropii rapid de sfârșitul "vârfului" tău. Începi să te sperii că anii tăi cei mai buni au trecut sau că bărbații nu te vor mai găsi atrăgătoare. Te simți forțată să duci o viață de îmbătrânire constantă, în timp ce o grămadă de copii nerecunoscători îți secătuiesc energia rămasă - dar nu înainte de a-ți distruge corpul!

Sună dramatic, dar chiar așa se simt unele zile când începi să te apropii de temuta vârstă de 30 de ani. Se simte ca și cum ar fi sfârșitul tinereții. Începutul îmbătrânirii. Și, din punct de vedere tehnic, este adevărat. Dar aceasta este cea mai tânără dintre fazele de îmbătrânire, așa că cel puțin există asta.

Totuși, nu totul este doar o pantă descendentă. Odată cu vârsta vine experiența, încrederea și suficiente abilități pentru a ști că te descurci! Sau, cel puțin, ai trecut prin destule probleme pentru a obține atitudinea perfectă de "indiferent" (asta e foarte important).

Deci, ce trebuie să așteptați cu nerăbdare să absolviți douăzeci de ani? Află cum se schimbă corpul tău după ce împlinești 30 de ani pentru a te pregăti pentru această nouă aventură.

Iată 7 lucruri ascunse care se întâmplă cu corpul tău după ce împlinești 30 de ani:

1. Șansele tale de a rămâne însărcinată scad

Una dintre cele mai mari îngrijorări atunci când împlinești 30 de ani (în special pentru femei) este problema fertilității. Evident, aceasta este o preocupare doar dacă copiii erau în planul tău de viață, dar presupunând că sunt, cam aici începe să se instaleze panica. Multe dintre noi amână să avem copii pentru a ne dedica mai bine timpul pentru a ne stabili cariera și pentru a ne bucura de a fi tinere și fără griji cât mai mult timp.  Potrivit medicului Brian A. Levine, care lucrează cu CCRN (lideri în cercetarea privind fertilitatea), nu toate femeile au aceeași fertilitate. Cu toate acestea, el sugerează că fertilitatea feminină începe să scadă încă de la 32 de ani.

De asemenea, el notează că "simplul fapt de a avea o mulțime de ovule nu înseamnă că fertilitatea ta este sănătoasă. Calitatea ovulelor este controlată de mai mulți factori; totuși, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovulele lor sunt mai expuse riscului de a avea cromozomi anormali care scad calitatea ovulelor. Acest lucru poate afecta dacă va avea loc sau nu fertilizarea și este, de asemenea, principala cauză a avortului spontan".

Dr. Levine spune că există totuși o speranță pentru cele care la 20 de ani nu sunt încă pregătite pentru copii. El spune că alegerile unui stil de viață sănătos la 20 de ani pot ajuta la menținerea fertilității până la 30 de ani. Și anume, "evitarea alimentelor precum orezul alb și zahărul alb, care provoacă inflamații, precum și limitarea obiceiurilor toxice, cum ar fi prea mult alcool, toate acestea vor avea un impact pozitiv asupra fertilității unei femei pe parcurs".


2. Părul tău începe să se subțieze - și ar putea chiar să devină grizonant

Potrivit doctorului Sejal Shah, chirurg dermatolog din New York și colaborator RealSelf, chiar și sprâncenele sunt afectate! Pe măsură ce îmbătrânești, nu numai părul de pe cap se poate subția și începe să încărunțească, ci și sprâncenele. În plus, din cauza scăderii elasticității pielii tale, acestea își pot schimba și ele ușor poziția.

3. Oasele tale slăbesc

Potrivit Dr. Hodon, (un OBGYN certificat de consiliu, autor și vorbitor, "rezistența ta osoasă atinge maximul la 30 de ani pentru femei și pierderea osoasă după aceea care poate duce la fracturi mai târziu".

4. Metabolismul tău încetinește

Potrivit Dr. Hodon, un metabolism încetinit poate duce și la apariția părului cărunt și a liniilor fine și a ridurilor.

5. Ridurile încep să apară

Potrivit dermatologului din Manhattan și colaboratorului RealSelf, Dr. Joshua Zeichner, "reînnoirea celulelor pielii începe să încetinească" la 30 de ani, precum și producția de colagen. Așadar, Dr. Ziechne spune că acesta este "momentul ideal pentru a adăuga seara un retinoid topic la regimul tău anti-îmbătrânire", care va ajuta la stimularea producției de colagen și va ajuta pielea să reziste la riduri, potrivit yourtango.com


Partea bună? El spune că acneea tinde să devină mai puțin problematică la 30 de ani. Cu toate acestea, pielea tinde să rămână grasă.

6. Ciclul tău menstrual s-ar putea schimba

 Potrivit Dr. Hodon, ciclul tău menstrual se poate schimba și după ce împlinești 30 de ani. Dr. Hogon spune că "scăderea hormonilor importanți, cum ar fi estrogenul și progesteronul, afectează ciclul menstrual care poate duce la perioade neregulate, mai grele sau mai ușoare și poate provoca haos în viața [femeilor]. Unele femei încep chiar peri-menopauza, etapa dinaintea menopauzei, mai devreme de 30 de ani. Această etapă include, de asemenea, cicluri menstruale variabile, schimbări de dispoziție și infertilitate."


7. Aveți un risc crescut de îmbolnăvire

Potrivit doctorului Raymond J. Tesi, CEO și cofondator al INmune Bio, pe măsură ce înaintăm în vârstă apare ceva denumit "inflammaging" (adică inflamația care apare pe măsură ce îmbătrânim). Acest fenomen este cel care cauzează "bolile legate de vârstă", cum ar fi cancerul.

"Aceasta se datorează faptului că suma totală a anilor de inflamație cronică are ca rezultat o biologie care este patologică", explică Tesi. "Așadar, inflamarea începe devreme, dar consecința inflamării devine relevantă din punct de vedere clinic atunci când trecem în al șaselea deceniu de viață".

Așadar, încă mai este timp. Dr. Tesi recomandă să faceți aceste lucruri cât mai devreme posibil:

"Nu fumați. Fumatul tutunului este un bilet garantat de drum rapid spre inflammaging".
"Controlați-vă greutatea. Obezitatea vă dăunează în multe feluri. Una dintre poverile medicale mai subtile ale obezității este un risc crescut de inflamare".
"Faceți exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice stimulează biologia rezoluției, procesul biologic de închidere a inflamației cronice."
"Pot recomanda, de asemenea, să dormiți din belșug și să reduceți stresul, dar atunci încep să vorbesc ca mama voastră."

De asemenea, potrivit chirurgului dermatolog din Omaha, Dr. Joel Schlessinger, riscul de melanom crește odată cu vârsta. El spune că "melanomul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pentru adulții tineri și este principala cauză de deces legată de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani".

 





Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel