6 obiceiuri care îţi pot strica dinţii. De ce nu este bine să îți periezi dinții imediat după ce ai mâncat

Data publicării:
Sănătatea dinților, foto Unsplash/ autor: Diana Polekhina
Descriere foto: Sănătatea dinților, foto Unsplash/ autor: Diana Polekhina

Unele dintre lucrurile pe care le faci în fiecare zi pentru a avea grijă de corpul tău pot fi, de fapt, dăunătoare pentru sănătatea ta dentară. 

1. Apa cu lămâie


Lămâia este acidă. Un mediu acid descompune smalțul și se amestecă cu bacteriile. Acest lucru poate provoca apariția cariilor, declară Michelle McGregor, profesor la Virginia Commonwealth University School of Dentistry din Richmond.


2. Sucuri din fructe și legume 


Sucul verde, sucul de sfeclă, sucul de morcovi - orice suc proaspăt de fructe sau legume este foarte bogat în zahăr. De fapt: "Sucul de fructe este mai rău decât apa cu lămâie pentru dinții tăi", spune McGregor.


3. Ronțăitul


Ronțăitul creează un mediu acid în gură și asta se întâmplă de fiecare dată când mănânci, spune McGregor. Așadar, cu cât luați mai des o masă sau o gustare, cu atât mai des sunt expuși dinții la acel mediu acid. 


Clătiți-vă gura cu apă după ce ați mâncat. 


4. Frecați dinții prea tare


"Oamenii întreabă de ce mărcile fac periuțe de dinți cu peri medii și tari", spune McGregor.


Excesul de frecare este, de asemenea, inutil. "Presiunea de periere ușoară îndepărtează reziduurile lipicioase de pe dinți” spune ea.
Folosiți o periuță cu peri moi și periați (folosind doar o presiune ușoară) timp de două minute. 


5. Periajul după ce ați mâncat alimente acide


"Este o idee greșită că, dacă mănânci sau bei ceva acid, trebuie să te speli imediat. Acidul înmoaie puțin smalțul, așa că periajul imediat după poate agrava daunele", spune McGregor.


Clătiți-vă gura după ce mâncați sau beți alimente acide. În general, este nevoie de 20 de minute după ce ați mâncat pentru ca pH-ul din gură să coboare în mod natural la neutru. 


6. Evitarea apei de la robinet


Apa de la robinet conține fluorură, iar dacă locuiți într-o zonă cu apă potabilă sigură, atunci apa  de la robinet vă va ajuta să vă protejați dinții de carii.


"Apa fluorurată este încă considerată una dintre cele mai mari inițiative de sănătate publică pe care le-am avut vreodată, datorită cantității de carii pe care le-a redus", spune McGregor.

 

Citește și: Victor Slav, iubește și este iubit. Fostul soț al Biancăi Drăgușanu, dezvăluiri despre viața sa amoroasă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel