6 afecțiuni pe care le puteți descoperi în vis. Ce spun medicii despre legătura dintre sănătatea noastră fizică și subconștientul nostru

Data publicării:
unsplash, autor Shane
Descriere foto: unsplash, autor Shane

Oricine a avut febră este probabil familiarizat cu visele care par reale, adesea supărătoare, care pot însoți o temperatură ridicată - până la urmă, de aici provine și expresia "vis febril". Dar poate un vis să vă dea indicii despre o problemă de sănătate care nu este doar în visele dumneavoastră? S-ar putea să fiți surprins să descoperiți că dramele care se joacă în capul dumneavoastră în timp ce dormiți înseamnă mai mult decât ați crezut.

Dalia Lorenzo, MD, neurolog la Baptist Health Miami Neuroscience Institute, a vorbit cu Best Life despre somn și creierul nostru. "Somnul este super important", spune ea. "Dacă calculați că aveți nevoie de șapte ore de somn la fiecare 24 de ore timp de 80 de ani, sunt o mulțime de ani de somn. Trebuie să existe o funcție importantă în spatele faptului că dormim atât de mult - și există. Atunci când dormiți, intrați într-un set orchestrat de etape diferite. Este un proces foarte activ care este foarte important pentru ca neuronii, care ne fac oamenii care suntem, să se reîmprospăteze."

Citiți mai departe pentru a afla șase probleme medicale care se pot strecura în visele dumneavoastră și ce spun medicii despre legătura (poate surprinzătoare) dintre sănătatea noastră fizică și subconștientul nostru.

Anxietate și depresie

Potrivit cercetătorilor, dacă ești anxios, este posibil ca acest sentiment să-ți invadeze visele - și același lucru este valabil și pentru depresie. "Coșmarurile cronice sunt foarte frecvente în tulburările psihiatrice", potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Medicine în decembrie 2020.

Cancer

Datele în acest sens sunt limitate și nu toți medicii sunt de acord, dar au existat cazuri în care un pacient a fost diagnosticat cu cancer după ce a avut un vis tulburător.

Deirdre Barrett, PhD, cercetător în domeniul viselor la Harvard Medical School și autor al cărții The Committee of Sleep, a declarat pentru Descoperă că folosirea viselor pentru a ajuta la diagnosticarea unei probleme medicale "este controversată în profesiile medicale mai largi".

În cartea sa, însă, ea relatează povestea unei persoane care a visat că o panteră l-a mușcat de spate. Când s-a trezit, a văzut un semn în acel loc, care s-a dovedit a fi canceros. Un alt pacient a mers la medic pentru a se uita la un punct și, după ce i s-a spus că este benign, a avut o serie de vise despre acel punct - inclusiv unul în care i s-a spus să se ducă din nou la control. Așa a făcut și a constatat că era un melanom precoce.

Boli de inimă

Un studiu din 2003 publicat în Climacteric a constatat că femeile cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani cu bătăi neregulate ale inimii și dureri în piept au avut mai multe coșmaruri decât colegele lor, în special după menopauză. Cercetătorii susțin că acest lucru se datorează faptului că bolile de inimă scad cantitatea de oxigen care ajunge la creier - ceea ce poate duce la coșmaruri.

"Cred că visele pot avea acces la orice din corpul nostru sau din mintea noastră, în sensul cel mai larg, inclusiv la lucruri de care nu suntem deloc conștienți", a declarat Barrett pentru Descoperă. "Cred că visele le spun uneori oamenilor despre o boală de care nu sunt deja conștienți și [înainte de] orice simptom clinic foarte evident."

Probleme cu alcoolul

Dacă ați avut vreodată vise neobișnuit de vii după ce ați băut prea multe pahare de vin, oamenii de știință spun că există un motiv. Atunci când adormi sub influența alcoolului, mișcarea rapidă a ochilor (sau somnul REM) este suprimată, explică Real Clear Science. Somnul REM este cel în care visăm, așa că, atunci când corpul tău a metabolizat alcoolul din organism, vei experimenta "revenirea REM", explică experții lor.

"Atunci când creierul nostru este privat de somnul REM, chiar și pentru doar câteva ore, el compensează prin creșterea duratei somnului REM și prin creșterea ușurinței cu care intrăm în această fază", scriu ei. "În timpul recuperării REM, visele pot fi, de asemenea, mai intense".

Dacă aveți în mod constant vise supărătoare care vă împiedică să vă odihniți liniștit, ar putea fi un semnal de alarmă pentru a vă reconsidera obiceiurile de băutură.

Apnee în somn

S-ar putea să nu fie prea surprinzător să aflăm că persoanele cu apnee obstructivă în somn (OSA), o afecțiune cronică în care nu mai respiră pe parcursul nopții, visează adesea că nu pot respira. "Pacienții au avut vise terifiante de înec sau sufocare", a declarat pentru HuffPost William Kohler, MD, director medical al Florida Sleep Institute. "În realitate, căile lor respiratorii sunt blocate".

Un studiu din 2019, publicat în Frontiers in Neurology, a aruncat o lumină suplimentară asupra legăturii dintre vise și SAO.

"Au fost raportate rezultate contradictorii în ceea ce privește visele la pacienții cu SAO; în timp ce unii cercetători au raportat mai puține vise la pacienții cu SAO, alții au descris că pacienții cu SAO au crescut visele cu conținut emoțional, în principal conținut violent și ostil", au scris autorii. "Deși există rapoarte privind conținutul viselor legate de respirație la pacienții cu SAO, majoritatea studiilor care au evaluat conținutul viselor pacienților cu SAO au arătat că conținutul viselor legate de respirație a fost neobișnuit".

Cu toate acestea, dacă aveți vise în care nu puteți respira, merită o vizită la medicul dumneavoastră pentru a fi verificat pentru AOS, deoarece studiul a constatat, de asemenea, că subiecții care au folosit un aparat CPAP (prescurtare de la continuous positive airway pressure) în timp ce dormeau au raportat că au avut mai puține coșmaruri.

Boala Parkinson

Te agiți în somn, mișcându-ți brațele și picioarele ca răspuns la ceea ce se petrece în subconștientul tău? Dacă da, ar fi bine să vă faceți un control pentru boala Parkinson.

"Nu multă lume știe despre tulburarea comportamentală REM, dar este momentul în care indivizii încep să își pună în scenă visele", spune Lorenzo pentru Best Life. "Pentru ca noi să nu ne punem în scenă visele, creierul trimite stimuli care să ne paralizeze, astfel încât creierul nostru este activ, dar mușchii noștri sunt paralizați. Ceea ce se poate întâmpla este că unii oameni pot pierde mai târziu această paralizie. Deși acest lucru poate fi cauzat de anumite medicamente și de consumul de alcool, dacă nu este așa, poate fi un semn de avertizare că boala Parkinson se află la orizont în următorii 10 ani."Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel