Motive posibile pentru care ți se răcesc mereu picioarele. Ce trebuie să faci în acest sens

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Imani Bahati
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Imani Bahati

Senzația de frig poate fi neplăcută, inconfortabilă și frustrantă, indiferent de momentul sau locul în care o resimțiți. Și dacă picioarele tale sunt încă reci chiar și după ce ai îmbrăcat o pereche de șosete groase de lână, poate fi greu să știi ce să faci. Iată câteva motive pentru care ți se răcesc mereu picioarele și ce trebuie să faci în acest sens.

Corpul tău se răcește la propriu

Dacă sunteți  friguros, s-ar putea să vi se fi spus pe neașteptate că sunteți genul de persoană care "are picioarele reci" - iar adevărul este că s-ar putea să fiți într-adevăr așa. Unii indivizi simt în mod natural mai des și/sau mai grav frigul decât alții, spune Aarti Agarwal, MD, director de sănătate la Juno Medical. În timp ce acest lucru este uneori simptomul unei afecțiuni de sănătate subiacente, de multe ori este o simplă chestiune de masă musculară mai mică. Cei care aleargă la rece pot avea o masă musculară relativ mai mică pentru dimensiunea corpului lor și, deoarece mușchii generează căldură, corpul lor poate încerca să le mențină căldura prin devierea căldurii de la extremități, cum ar fi mâinile și picioarele.


Aveți o circulație deficitară

Toată lumea are un sistem circulator care este responsabil pentru transportul sângelui în tot corpul, dar sistemele circulatorii ale unor persoane sunt mai puțin eficiente. Dacă aveți o circulație deficitară, este posibil ca sângele să nu curgă atât de liber sau de rapid pe cât ar trebui și, deoarece circulația poate afecta temperatura corpului, această scădere a fluxului de sânge vă poate cauza o senzație de frig. Dr. Agarwal remarcă faptul că vasele de sânge din picioare și mâini sunt unele dintre cele mai mici și mai sensibile. Așadar, o circulație deficitară poate face ca picioarele și mâinile să se simtă deosebit de reci. 

"Există multe motive pentru o circulație deficitară", spune Dr. Agarwal. Fumatul și obezitatea sunt factori de risc comuni, precum și alte afecțiuni de sănătate subiacente (cum ar fi boala arterială periferică sau boala Raynaud). Efectuarea de exerciții fizice regulate, evitarea țigărilor și o dietă echilibrată sunt toate obiceiuri sănătoase care pot contribui la îmbunătățirea circulației. Dar puteți, de asemenea, să consultați un medic pentru a afla dacă circulația dumneavoastră deficitară este legată de o altă afecțiune medicală.


Ești foarte stresat

Dacă vă simțiți extrem de stresat sau anxios, probabil că va intra în funcțiune răspunsul corpului dumneavoastră de luptă sau de fugă. Când se întâmplă acest lucru, ritmul cardiac și tensiunea arterială vor crește și s-ar putea să observați că respirați mai greu. Acest lucru se datorează faptului că organismul dumneavoastră lucrează pentru a direcționa resursele - cum ar fi sângele, nutrienții și oxigenul - către grupurile musculare majore. La urma urmei, aceștia sunt mușchii care au cele mai mari șanse să vă ajute să luptați  în mod eficient. Deoarece mâinile și picioarele dvs. nu sunt grupuri musculare majore, acestea pot suferi o scădere a fluxului sanguin în perioadele de stres. Și, deoarece circulația joacă un rol cheie în reglarea temperaturii corpului, acest lucru poate face ca mâinile și picioarele să vă pară reci și/sau umede.

Aveți o tiroidă hipoactivă

Hipotiroidismul este un termen fantezist care înseamnă că glanda ta tiroidă este subactivă. Glanda tiroidă este o glandă mică situată în partea din față a gâtului, iar sarcina sa este de a produce hormoni care afectează modul în care organismul dumneavoastră utilizează energia.  Dacă aveți hipotiroidism - din nou, o glanda tiroidă subactivă - glanda dvs. tiroidă nu produce suficient de mulți dintre acești hormoni. Acest lucru poate face ca, treptat, organismul dumneavoastră să încetinească și să funcționeze mai puțin corespunzător. Și vă poate face să vă simțiți obosit, dureros și deprimat (printre altele). De asemenea, vă poate face să fiți mai sensibil la frig.Unii oameni se nasc cu hipotiroidism și există, de asemenea, o mână de lucruri care îl pot provoca mai târziu în viață (anumite medicamente, inflamația tiroidiană și boala Hashimoto, pentru a numi doar câteva). Există, de asemenea, mai mulți factori de risc diferiți: Femeile, persoanele de peste 60 de ani, cei cu antecedente familiale de probleme tiroidiene, diabeticii și mulți alții pot fi mai predispuși la hipotiroidism. (Este demn de remarcat faptul că multe dintre celelalte afecțiuni asociate cu hipotiroidismul pot cauza răcirea picioarelor și a mâinilor, în mod specific, în timp ce hipotiroidismul poate duce la senzația de frig în general), potrivit realsimple.comGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel