5 plante care vor ține țânțarii departe de curtea ta. Sfatul experților

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Skyler Ewing
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Skyler Ewing

Odată cu încălzirea vremii, distracțiile în aer liber vor fi în curând în plină desfășurare. Este o perioadă atât de distractivă a anului, dar, fie că primiți oaspeți la un grătar, fie că pur și simplu vă petreceți timpul în curte, nu vreți să fiți deranjați de insecte. Mulțumită umidității, tot mai mulți țânțari vor fi afară și este sigur să spunem că nimeni nu vrea să fie următorul care să fie mușcat. Din fericire, există anumite plante care pot reduce la minimum țânțarii și vă pot păstra curtea cu un aspect plăcut. 

Citronella

Probabil că sunteți familiarizați cu Citronella și probabil că ați folosit lumânări sau o brățară repelentă pentru insecte făcută cu uleiul său esențial. Dar puteți, de asemenea, să mergeți direct la sursă și să plantați în curtea dumneavoastră populara plantă care respinge țânțarii.

"Miroase a lămâie și îți acoperă mirosul pe care țânțarii îl adoră", spune Bryan Clayton. O puteți planta fie în ghivece, fie în pământ, în jurul oricăror zone exterioare care ar putea atrage țânțarii.

Amber Noyes, horticultor și editor la Gardening Chores, spune că orice tip de plantă cu miros de lămâie este o opțiune solidă pentru a vă menține curtea fără țânțari. Lămâia, care este cea mai asemănătoare cu citronela, melisa sau verbena de lămâie sunt toate anti-țânțari - depinde doar de care dintre ele funcționează cel mai bine pentru climatul tău, spune ea pentru Best Life.

Lavanda

Lavanda este atât de drăguță și cu siguranță este un parfum popular, dar știați că este excelentă pentru a ține țânțarii la distanță?

"Țânțarii nu o suportă, în plus are linalol, o substanță chimică care îi respinge", spune Clayton. Plantarea acesteia este un adevărat câștig, iar petalele uscate pot funcționa chiar și ca o soluție împotriva mâncărimilor.

Această plantă purpurie se dezvoltă cel mai bine în condiții însorite. "Chiar are nevoie de multă lumină solară pentru a crește, așa că asigurați-vă că nu o plantați într-o zonă umbrită", spune Ben McInerney, fondatorul Home Garden Guides.

Iarba pisicii

Iarba pisicii nu numai că vă va face pisica foarte fericită, dar va ține și țânțarii la distanță, deoarece conține nepetalactonă.

McInerney remarcă, de asemenea, puterea nepetalactonei. "Numele sună ca o gură de aer, dar tot ce trebuie să știi cu adevărat este că această substanță chimică este puternică împotriva respingerii țânțarilor", spune el. "Ca să nu mai spunem că iarba pisicii este ușor de cultivat și de întreținut."

Pe lângă faptul că este o plantă ușoară, iarba pisicii este, de asemenea, o completare frumoasă pentru orice curte sau grădină. "Este super robustă, pot crește în aproape orice tip de sol, atâta timp cât acesta se drenează bine", spune Noyes. Nu vă faceți griji dacă afară este mohorât, deoarece aceste plante pot prospera atât în locuri cu soare deplin, cât și în zone parțial umbrite.

De asemenea, puteți folosi uleiul sau frunzele de iarbă de pisică pentru a vă face propriul spray sau frecție repelentă, notează Clayton.

Gălbenele

Gălbenelele sunt flori luminoase și vesele, care vă vor face curtea și mai frumoasă, dar cel mai mare avantaj al lor este că au un miros care nu le place țânțarilor. "De asemenea, au piretrul, un insecticid natural care îi ucide, așa că ar trebui să le plantezi în apropierea ușilor, ferestrelor sau a locurilor de ședere", spune Clayton.

Odată ce țânțarii adulmecă aceste substanțe chimice, nu vor mai zbura nicăieri în apropierea lor.

Menta

Menta este un element de bază în bucătărie și ar trebui să fie un element de bază în curtea dumneavoastră. Ingredientul său cel mai activ este mentolul, care este cunoscut pentru respingerea și controlul țânțarilor și al altor dăunători.

"Parfumul de mentă face minuni în a ține țânțarii la distanță și toate tipurile de mentă funcționează bine, dar eu sunt deosebit de atașat de menta algeriană pentru efectul său picant", spune Noyes.

De asemenea, este foarte ușor de cultivat: Noyes menționează că poate prospera în toate tipurile de sol, precum și la umbră parțială.

Busuioc

Știm cu toții că busuiocul este excelent pentru gătit, dar este, de asemenea, destul de frumos să îl aveți în curte. "Această plantă conține uleiuri care pot ucide larvele de țânțari", spune David Lundquist, proprietar al Mosquito Hunters din Austin.

Clayton sugerează să o plantezi lângă orice zonă de grătar de afară. "Busuiocul are eugenol, un compus care funcționează ca un repelent pentru țânțari și puteți folosi frunzele pentru o loțiune sau un spray repelent", spune el.

Acești compuși derutează și irită țânțarul, ceea ce îl forțează în cele din urmă să plece și să găsească o altă sursă de hrană.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel