4 motive pentru care transpiri excesiv. Ce boli poate ascunde

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Transpirația este un fenomen normal prin care organismul uman își reglează temperatura (termoreglarea) și cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele. Cu toate astea, transpirația excesivă poate ascunde unele boli.

1. Lucruri din viața de zi cu zi

Ești stresat din cauza unui proiect de lucru sau poate că tocmai ai primit o veste bună. Toate aceste emoții îți pot ridica temperatura corpului, astfel încât să începi să transpiri, spune Dr. Pantaleo.

Acestea fiind spuse, transpirația - dacă este deranjantă sau problematică pentru tine - poate fi ea însăși un factor de stres, ceea ce duce la  mai mult stres și transpirație.

"Controlul anxietății poate ajuta în această situație, mai ales lucrând la tehnici de relaxare care provoacă mai puține griji", spune Dr. Pantaleo.

2. Hiperhidroza

Hiperhidroza este o afecțiune marcată de transpirație excesivă.

"Persoanele cu hiperhidroză transpiră de obicei de patru până la cinci ori mai mult decât alte persoane", spune Dr. Pantaleo.

Ceea ce pare a fi o transpirație scăpată de sub control poate apărea de la sine sau poate fi rezultatul unei afecțiuni medicale, explică Societatea Internațională de Hiperhidroză. 

Deseori începe înainte de vârsta de 25 de ani, este frecvent localizată pe mâini, picioare sau subraț și episoadele de transpirație apar cel puțin o dată pe săptămână.

3.  Este un simptom al unei afecțiuni de sănătate

Transpirația gravă cauzată de o afecțiune de sănătate începe de obicei la vârsta adultă, apare adesea în timpul somnului, iar simptomul poate fi rezultatul diabetului, menopauzei, hipertiroidismului (tiroidă hiperactivă), gutei, artritei reumatoide sau chiar a limfomului, potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză.

Căutarea unui tratament adecvat pentru afecțiunea dumneavoastră va ajuta la ameliorarea simptomelor și vă va ajuta să vă simțiți mai bine în general - inclusiv când vine vorba de transpirație, potrivit livestrong.com

4. E vorba de medicamentele tale

Unele medicamente pot acționa asupra anumitor părți ale creierului și ale sistemului nervos, declanșând în cele din urmă transpirația. Printre acestea se numără - dar nu se limitează la - medicamentele antidepresive, anumite antibiotice și antivirale, corticosteroizii, medicamentele pentru tiroidă și insulina, potrivit DermNet NZ.

Un indiciu că transpirația este de la medicamente: Aceasta tinde să se întâmple pe tot corpul, mai degrabă decât pete centralizate (de exemplu, doar pe mâini sau picioare).

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel