5 motive pentru care te doare scalpul. Ce spun dermatologii

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Dacă ți-ai ciufulit vreodată părul și te-ai întrebat de ce te doare când îl miști, înseamnă că acea senzație ciudată nu este doar în capul tău. Deși acea durere pare ciudată,  este un lucru real. Și nu este ceva neobișnuit.

Părul dureros provine din probleme ale scalpului. Cu alte cuvinte, nu firele în sine sunt dureroase, ci durerea este produsă de pielea din jurul părului, care este bogată în vase de sânge, terminații nervoase și glande uleioase.

"Simțim durerea atunci când creierul nostru interpretează semnalele eliberate de nervii noștri", spune Joshua Zeichner, MD, director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie la Spitalul Mount Sinai. "Există o varietate de motive pentru care vă poate durea scalpul, [cum ar fi] probleme neurologice [sau] inflamații la nivelul pielii."

Aici, Dr. Zeichner trece în revistă cele mai frecvente cauze ale durerii scalpului pentru a vă ajuta să ajungeți la rădăcina problemei. În plus, el împărtășește modalități de a preveni durerea și de a vă calma scalpul sensibil.

1. Mătreață

Atunci când mătreața se acutizează, s-ar putea să aveți mai multe dureri la nivelul scalpului.

2. Acumularea de grăsime

"În mod natural, avem o concentrație mare de glande uleioase în scalp și, dacă nu ne spălăm părul în mod regulat, acest ulei se poate acumula", spune Dr. Zeichner.

Nu numai că acest exces de ulei vă va da un cap de păr gras, dar poate duce și la mâncărimi. Acest lucru poate declanșa scărpinarea ulterioară, disconfort și poate face ca scalpul să vă doară atunci când vă mișcați părul, spune el.

Remediați problema: Preveniți și ameliorați acumularea de grăsime (și durerea scalpului) prin spălarea mai frecventă a părului, spune Dr. Zeichner.

Dar, din nou, acordați atenție tipului dvs. de păr. Curățarea excesivă poate usca scalpurile sensibile și poate face să înflorească fulgii de mătreață.

În plus, limitați utilizarea produselor de styling (în special a șamponului uscat), care se pot acumula pe părul și scalpul dumneavoastră și le pot face mai grase, conform Clinicii Mayo.

3. Foliculită

Un alt motiv potențial pentru care te doare părul când îl miști? Foliculita. "Foliculita este o afecțiune în care bacteriile invadează foliculii de păr, ducând la apariția coșurilor cu puroi", spune Dr. Zeichner. Această afecțiune legată de piele poate fi cauzată, de asemenea, de viruși, ciuperci și chiar de fire de păr încarnate iritate, potrivit Clinicii Mayo.

În unele cazuri, foliculita poate fi extinsă, provocând inflamație și mâncărimi, arsuri și sensibilitate dureroasă a pielii, spune Dr. Zeichner.

 

4. Eczema

În timp ce eczema se găsește în general pe mâini, gât, coate, glezne, genunchi, picioare și în jurul ochilor, această erupție necruțătoare poate apărea și pe scalp și produce durere, potrivit livestrong.com

"Eczema este o afecțiune în care bariera cutanată nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui, provocând fisuri în stratul exterior al pielii", spune Dr. Zeichner. Acest lucru duce la o pierdere de hidratare și la un aflux de inflamație, care poate duce la mâncărimi, disconfort sau durere, explică el.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel