40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Mesajul emoționant transmis de Oana Pellea: „Te simt în vene, în suflet, în gând”

Data publicării:
Amza Pellea, captură video YouTube
Descriere foto: Amza Pellea, captură video YouTube

Pe 12 decembrie s-au împlinit 40 de ani de la moartea marelui actor român Amza Pellea. Pe această cale, Oana Pellea a transmis pe rețelele sociale un mesaj emoționant.

Pe 12 decembrie, s-au împlinit 40 de ani de la trecerea în eternitate a marelui actor român Amza Pellea, iar fiica sa, Oana Pellea, a transmis un mesaj emoționant. La finalul unui spectacol în Brașov, Oana Pellea a împărtășit gândurile sale cu publicul, subliniind calitățile remarcabile pe care le avea tatăl său.

„Astăzi se împlinesc 40 de ani de când tata a plecat puțin la bunul Dumnezeu și pentru că a fost un om care a iubit viața, care a fost vesel, generos, frumos și puternic, vă rog să aplaudăm pentru el”, a transmis Oana Pellea la finalul unui spectacol din Brașov.

Oana Pellea, mesaj emoționant la 40 de ani de la moartea tatălui ei, Amza Pellea

Ulterior, într-un mesaj postat pe Facebook, Oana Pellea a mărturisit că îl simte pe tatăl său mereu alături de ea, chiar dacă au trecut 40 de ani de când legendarul actor nu mai este printre noi, ci alături de soția sa, Domnica, care s-a stins din viață în anul 2003.

„Tată, azi, 40 de ani de când ai plecat la Domnul… Cum adică 40 de ani? Ce glumă proastă! Nici vorbă…ai plecat ieri…de fapt nici nu ai plecat! Ești aici cu mine secundă de secundă, te simt în vene, în suflet, în gând. Te văd câteodată în degetele mele sau în căutătura ochilor, te recunosc în ridul dintre ochi. Câteodată îmi curgi pe obraz ca lacrimă și alteori…de multe ori…îmi tâșnești din baierele pieptului ca hohot de râs.

Îți mulțumesc că te-ai ținut de promisiunea făcută: O să fiu întotdeauna cu tine'. Și EȘTI! Mulțumesc tuturor celor care azi vor aprinde o lumânare și vor înălța o rugă pentru sufletele adormiților robilor lui Dumnezeu AMZA și DOMNICA MIHAELA. Să-mi fie cu iertare, dar nu-i pot despărți…e prea mare și veșnică IUBIREA care i-a legat! Dumnezeu să-i odihnească în Iubirea Sa!”, a mai scris Oana Pellea, pe Facebook.

Fumatul, viciul care i-a adus sfârşitul marelui actor Amza Pellea

Amza Pellea a murit la 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la doar 52 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Cauza morţii pare să fi fost evoluţia rapidă a unui cancer pulmonar cu care actorul se lupta. În urmă cu ceva timp, Oana Pellea a vorbit despre viciul cu care se confrunta tatăl său și anume fumatul, care i-a adus în cele din urmă moartea.

„Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima dată. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurtă și merita arsă și cheltuită...Trăgea din țigară până la capăt, până ardea toată... cum şi-a ars superb viața. Când a murit, m-a rugat două lucruri! 1. Să am grijă de mama. Și 2. Să mă las de fumat”, a dezvăluit, în trecut, fiica actorului pe Facebook, pentru a trage un semnal de alarmă asupra fumatului.

40 de ani de la moartea lui Amza Pellea

În ziua de 7 aprilie a anului 1931, în Băileşti, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii, se năştea unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film ai României: Amza Pellea.

A fost elev al Colegiului Naţional Carol I din Craiova, după care a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (IATC).

A abordat cu măiestrie, în teatru sau film, atât personaje istorice, cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal, roluri caracterizate prin vitalitate, carismă şi echilibru interior, iar talentul său deosebit pentru comedie a fost pus în valoare prin interpretarea binecunoscutului personaj Nea Mărin.

A realizat memorabile scenete umoristice în emisiuni de televiziune. Un personaj cu totul special, inspirat de oamenii din localitatea sa natală, Băileşti, pe care l-a interpretat nu doar la televiziune ori la radio, ci şi în film, este celebrul ţăran oltean Nea Mărin, care s-a bucurat de un succes uriaş, astfel încât actorul ajunsese să se identifice, în percepţia publicului, cu personajul. Textele scenetelor cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate chiar de Amza Pellea. Marele artist a împrumutat de la concetăţenii săi din Băileşti particularităţile de limbă şi situaţiile de viaţă, pe care le-a dăruit publicului său, îmbogăţite şi nuanţate cu umorul său viguros, notează Agerpres.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a gândit şi creat, special pentru Amza Pellea, prima sa comedie - "Nea Mărin miliardar", în 1979. Filmul, la scenariul căruia Amza Pellea a contribuit, a devenit cea mai populară peliculă românească din toate timpurile şi a deţinut recordul absolut de audienţă înainte de 1990 - 14,6 milioane de spectatori.

Pe 12 decembrie 1983, Amza Pellea s-a stins din viață, la Bucureşti, la doar 52 de ani.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel