4 moduri în care corpul tău îți spune că nu mănânci destule fibre

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Introducerea multor fibre în mesele tale este o parte extrem de importantă a unei alimentații sănătoase.

"Este esențială pentru o digestie bună și vă menține microflora intestinală sănătoasă și fericită", spune Frances Largeman-Roth, RDN, expert în nutriție și autor al cărții Smoothies & Juices: Bucătăria vindecătoare a prevenției.

Fibrele ajută, de asemenea, la reducerea riscului de boli cronice - inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 - și vă mențin colesterolul sub control, adaugă Jennifer Martin-Biggers, PhD, MS, RDN, vicepreședinte pentru afaceri științifice și educație la Hum Nutrition.

Și, într-adevăr, simptomele pe termen scurt ale unei diete sărace în fibre pot fi cel puțin neplăcute. "Există, bineînțeles, faptul că atunci când nu mănânci suficiente fibre, poți să stai zile întregi fără să  ieși la baie- și asta pur și simplu nu te face să te simți bine!", spune Largeman-Roth.

Ar trebui să consumăm zilnic 25-35 de grame de fibre totale, dar, potrivit lui Largeman-Roth, majoritatea  nu respectă cu mult această recomandare, ceea ce înseamnă că semnele dietei sărace în fibre enumerate mai departe sunt incredibil de frecvente.

"A nu consuma suficiente fibre este o pierdere și pentru că alimentele bogate în fibre tind să fie bogate într-o varietate de micronutrienți și fitonutrienți sănătoși, de asemenea", spune Dr. Martin-Biggers. Două mari concepții greșite sunt că alimentele bogate în fibre nu au un gust bun și că alimentele bogate în fibre trebuie să arate și să se simtă "fibroase", ambele fiind departe de adevăr, spune Largeman-Roth. "De exemplu, avocado este plin de fibre! O cană conține 10 grame". Fibrele se găsesc, de asemenea, în fructe proaspete, cum ar fi căpșunile și perele, legume, cereale integrale, fasole, leguminoase, nuci și semințe.

Iată care sunt cele mai frecvente semne pe care le dă corpul atunci când nu consumați suficiente fibre:


1. Constipația

"Probabil că știi deja că te poți constipa fără fibre. Consumul de fibre suficiente - precum și de apă - te ajută să mergi mai ușor la baie, fără să te chinui", spune Largeman-Roth.

Fibrele insolubile sunt responsabile pentru adăugarea de volum la scaun, ceea ce ajută la aprovizionarea sistemului digestiv cu ceva substanțial de eliminat. Fibrele solubile ajută ca mai multă apă să rămână în scaun, ceea ce face ca acesta să fie mai moale și, prin urmare, mai puțin dureros să treacă prin intestine. Consumând mai multe  fibre în dieta dvs. vă va ajuta să vă asigurați vizite mai ușoare (și mai frecvente) la baie.

2. Ți-e foame tot timpul

Este timpul să verifici dacă te-ai zgârcit cu alimentele fibroase. "Fibrele ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp", spune Largeman-Roth. Acest lucru se datorează faptului că fibrele nu sunt descompuse și folosite de corpul nostru, așa că durează mai mult timp pentru ca acestea să treacă prin sistemul nostru digestiv. Acest proces mai lent înseamnă, de asemenea, că pereții intestinali au mai mult timp pentru a absorbi vitaminele și nutrienții din masă, potrivit wellandgood.com

3. Nu mai ai niciun pic de energie

Cafeaua de dimineață este departe de a fi singurul grup de alimente care îți poate oferi multă energie. "Faptul că te simți lipsit de energie sau leneș poate fi, de fapt, un semn că nu mănânci suficiente fibre", spune Dr. Martin-Biggers. "Ajută la încetinirea eliberării substanțelor nutritive în timpul digestiei, ceea ce face, de asemenea, ca eliberarea moleculelor de zahăr din carbohidrații pe care îi mâncăm să fie mai lentă." Acest lucru se datorează faptului că fibrele ajută organismul dumneavoastră să descompună și să absoarbă carbohidrații mai treptat, ceea ce ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge.

4. Aveți colesterolul sau tensiunea arterială crescută

"Dacă nu mâncați suficiente alimente pline de fibre înseamnă că nu beneficiați de puterea fibrelor care scad colesterolul", spune Largeman-Roth. "Acest lucru poate face ca nivelul colesterolului tău total să fie crescut." S-a demonstrat că fibrele scad trigliceridele - ceea ce reduce riscul de boli de inimă - și cresc nivelul HDL (colesterolul "bun"), motiv pentru care fibrele alimentare sunt legate de niveluri mai scăzute de colesterol în sânge și de scăderea tensiunii arteriale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel