30 de minute de exerciții fizice intense în frig pot provoca probleme pulmonare grave. Avertismentul medicilor

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Vremea mai rece este perfectă pentru sporturile de iarnă, cum ar fi schiatul, snowbord sau chiar alergări pe zăpadă. Dar atunci când temperaturile scad ar putea fi momentul să reduceți intensitatea pentru a evita problemele de sănătate.

Respirația intensă în aerul rece și uscat vă poate stresa plămânii, provocând simptome precum tusea și durerile de gât, sugerează cercetările lui Kennedy. 

"Plămânul este într-adevăr un organ unic în organism, deoarece este deschis la aer. Nu există nimic care să împiedice mediul înconjurător să pătrundă acolo", a declarat el pentru Insider. 

Pentru a evita problemele respiratorii inconfortabile (deși temporare), evitați exercițiile fizice intense în frig, purtați o mască și permiteți plămânilor să se adapteze înainte de a reveni în interior, a spus el. Simptomele provocate de exercițiile fizice pe vreme rece includ tuse, respirație șuierătoare
Atunci când plămânii sunt expuși la frig, este normal să apară tuse înainte și după exerciții fizice, respirație șuierătoare (o senzație de constricție în plămâni), durere în gât, curgere a nasului și tuse cu flegme.

Simptomele pot apărea la persoanele sănătoase în timpul exercițiilor fizice viguroase în aer liber, care sunt similare cu cele pe care le puteți experimenta în cazul unei răceli sau al unei infecții respiratorii. 

Puteți distinge simptomele induse de exercițiile fizice de boli mai grave, urmărind semne precum febră, dureri de corp și o senzație generală de oboseală și disconfort, a precizat Michael Kennedy, profesor de kinesiologie, sport și recreere la Universitatea din Alberta. 

Tusea și respirația șuierătoare legate de antrenament se vor dispărea, în general, peste 24 de ore, a spus Kennedy, dar pot fi induse după doar o scurtă perioadă de efort în aer liber, dacă este suficient de frig.

"Chiar și 30 de minute este un eveniment stresant destul de provocator pentru plămânii tăi. Dacă veți alege să ieșiți afară, trebuie să reduceți intensitatea, astfel încât să vă stresați plămânii semnificativ mai puțin", a spus el. 

 

Nu vă grăbiți să vă întoarceți la căldură - aceasta poate agrava daunele

 

Deși poate fi tentant să intri în casă imediat după un antrenament rece, Kennedy a spus că aerul cald poate agrava simptomele pulmonare. Pe măsură ce temperatura aerului crește, este nevoie de mai mult conținut de apă pentru a umidifica. Drept urmare, aerul cald care vă lovește plămânii și căile respiratorii deja paralizate le poate face și mai uscate, mai ales dacă încă respirați cu greutate.

"Dacă luați un plămân foarte stresat care este deshidratat și îl aduceți în aer cald, practic multiplicați efectul a ceea ce s-a întâmplat în aerul rece", a spus Kennedy. 

O opțiune mai bună este să permiteți respirației să revină la un ritm normal, de repaus, astfel încât plămânii să se recupereze puțin înainte de a reintroduce temperaturi mai ridicate.  

Purtarea unei eșarfe sau a unei măști poate ajuta la protejarea plămânilor de aerul rece și uscat
Pentru a evita afectarea plămânilor de frig, rămâneți în casă sau faceți exerciții fizice mai puțin intense atunci când temperaturile scad, în special la 5 grade și mai puțin. 

O acoperire a feței poate ajuta, de asemenea, la atenuarea unora dintre daune, a spus Kennedy. 

În timp ce măștile de tip chirurgical pot fi utile pentru a preveni particulele virale, acestea nu sunt utile pentru a proteja împotriva aerului uscat, deoarece tind să devină prea umede, prea repede atunci când respirați intens.  În schimb, o eșarfă, o gheată de gât sau o mască din țesătură mai groasă și performantă poate ajuta la crearea unui buzunar de aer cald și umed în fața gurii.

"Purtarea unei măști probabil că aduce dividende pentru ameliorarea unora dintre simptome", a spus Kennedy. 

În unele locuri, poate merita să vă luați măsuri de precauție, cum ar fi să vă puneți o mască sau să faceți exerciții fizice mai puțin intense chiar înainte de instalarea frigului de iarnă. Aerul uscat poate fi o sursă de iritație pentru plămâni la temperaturi mai blânde în regiunile montane de mare altitudine sau în climatele foarte uscate, potrivit lui Kennedy. 

"Chiar și la temperaturile de toamnă, uscăciunea poate fi o problemă", a spus el. "Dacă vă puneți mai multă loțiune de mâini sau cremă de buze, acea uscăciune poate afecta și plămânii".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel