3 secrete majore pentru a trăi până la 100 de ani. Sfatul experților

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

În afară de o alimentație adecvată și de exerciții fizice, ce altceva se poate face pentru a promova o durată de viață mai lungă? Dacă ați fost în căutarea elixirului tinereții, sunt șanse să fi auzit de toate. De la orice număr de suplimente dubioase până la cărți și strategii nesfârșite, există câteva secrete care te ajută să trăiești mai mult.

Nu există un beneficiu mai mare al unui stil de viață sănătos decât îmbunătățirea longevității și o durată de viață mai lungă. Sigur, bicepșii mari și un abdomen plat sunt toate bune și frumoase, dar o viață lungă și satisfăcătoare este cu adevărat cea mai bună recompensă. Cu toții ne dorim să ne petrecem timpul cu nepoții și strănepoții noștri și nu este niciun secret că o alimentație curată și exercițiile fizice regulate sunt parte integrantă a menținerii unei sănătăți puternice până la 80, 90 de ani și chiar mai departe.

Adevărul științific despre longevitatea umană este că știința modernă mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a înțelege cu adevărat toți factorii în joc. De exemplu, o cercetare publicată foarte recent în revista științifică Molecular Biology and Evolution raportează descoperirea a 2.000 (!) de gene noi, datând de milioane de ani, care par a fi legate de longevitatea umană. Așadar, misterul longevității umane este un puzzle complex și nici măcar nu suntem siguri că am adunat încă toate piesele puzzle-ului.

Aceste abordări nu sunt tocmai universale, dar, din fericire, mai există câteva secrete bine păstrate care s-au dovedit științific că favorizează o durată de viață deosebit de lungă. Continuă să citești pentru a afla 3 secrete majore pentru a trăi până la 100 de ani!

Socializați!

Nu este nimic în neregulă cu un weekend ocazional petrecut în "timp pentru mine", dar există o mulțime de dovezi științifice care ne spun să ieșim în preajma altor oameni. De ce? Vă va ajuta să trăiți mai mult. Luați în considerare acest studiu publicat în American Journal of Epidemiology. Cercetătorii afirmă că menținerea unei rețele sociale sănătoase îi poate ajuta pe indivizi să trăiască cu până la 50% mai mult. Un alt studiu publicat în Psychosomatic Medicine raportează că menținerea a doar patru sau mai mulți prieteni buni poate reduce riscul de deces prematur cu până la 200%.

Mai exact, un raport publicat în Aging Clinical and Experimental Research a examinat un grup de aproape 300 de centenari (persoane cu vârsta de peste 100 de ani) care trăiesc în Noua Zeelandă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că menținerea unei vieți sociale active și evitarea țigărilor au fost cele două alegeri de stil de viață recurente raportate de participanți. "A alege să nu fumezi și a te angaja să menții o viață socială va fi cea mai bună investiție pe care o poți face pentru o îmbătrânire de succes", comentează profesorul asociat și coautorul studiului Yoram Barak de la Universitatea din Otago.

 

Mutați-vă într-un cartier unde se poate merge pe jos

 Un studiu deosebit de important publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health (Jurnalul internațional de cercetare în domeniul mediului și al sănătății publice) raportează că alegerea cartierului potrivit poate contribui în mare măsură la atingerea vârstei de 100 de ani.

Echipa de cercetători a analizat un set de date extins de 145.000 de adulți în vârstă recent decedați, care au locuit în statul Washington și au decedat între 2011-2015 la vârsta de 75 de ani sau mai mult. Ei au căutat în mod special orice asemănare între persoanele care au trăit până la 100 de ani sau mai mult. Cu siguranță, au observat că locuitorii din Washington care au trăit în comunități cu un grad ridicat de mers pe jos, cu vârste mixte, au avut mult mai multe șanse să ajungă la 100 de ani.

În total, trei factori de vecinătate au fost numiți ca promovând o durată de viață mai lungă: O accesibilitate ridicată la mersul pe jos, o gamă variată de vârste în rândul localnicilor și un statut socio-economic ridicat.

"Aceste constatări indică faptul că comunitățile cu vârste mixte sunt foarte benefice pentru toți cei implicați", spune autorul studiului, Rajan Bhardwaj. "Ele susțin, de asemenea, marele imbold din centrele urbane în creștere de a face străzile mai ușor de parcurs pe jos, ceea ce face ca exercițiile fizice să fie mai accesibile pentru adulții în vârstă și le facilitează accesul la asistență medicală și la magazinele alimentare."

 

Fii fericit!

Nimeni nu spune că este ușor, dar s-a demonstrat că menținerea unei atitudini pozitive face minuni pentru sănătatea generală și longevitate. Un studiu publicat în Age and Aging a analizat peste 4.000 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani înainte de a concluziona că, cu cât o persoană în vârstă este mai fericită, cu atât este mai probabil să trăiască mai mult. "Constatările indică faptul că chiar și mici creșteri ale fericirii pot fi benefice pentru longevitatea persoanelor în vârstă", explică autorul principal al studiului, Rahul Malhotra, profesor asistent și șef de cercetare la Centrul de cercetare și educație în domeniul îmbătrânirii din cadrul Duke-NUS, potrivit eatthis.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel