3 modalități simple prin care puteți gestiona durerea provocată de artrită

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Jakob Owens
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Jakob Owens

Artrita este o afecțiune care afectează articulațiile, provocând durere, inflamație și rigiditate. 

Unele persoane cu artrită au probleme în a-și mișca articulațiile de-a lungul timpului, considerat mult timp un simptom clasic. Cu toate acestea, diferitele forme de artrită se comportă diferit în organism și pot afecta tipul și severitatea simptomelor. De fapt, Fundația pentru Artrita afirmă că există peste 100 de tipuri de artrită și afecțiuni conexe.

Osteoartrita și artrita reumatoidă sunt cele două tipuri principale ale acestei afecțiuni. Osteoartrita descompune cartilajul care amortizează articulațiile, în timp ce artrita reumatoidă face ca sistemul imunitar să afecteze direct articulațiile. Alte tipuri includ guta, artrita septică și spondilita anchilozantă, potrivit Mayo Clinic.

În ceea ce privește proveniența, artrita poate proveni din genetică, stilul de viață, boli autoimune, infecții sau uzura exacerbată a articulațiilor, notează Cleveland Clinic. Odată ce lovește și începe să deterioreze articulațiile, artrita poate provoca dureri ușoare până la severe, care pot fi dificil de gestionat. Din fericire, efectuarea unor schimbări în stilul de viață și înțelegerea strategiilor terapeutice pot duce la o mai bună gestionare a durerii pentru acest tip de inflamație.

Combateți inflamația prin dietă

O cauză semnificativă a durerii asociate cu artrita este inflamația din jurul articulațiilor. Această durere apare adesea pe măsură ce sistemul imunitar luptă împotriva a ceea ce consideră a fi o problemă. În cazul artritei, acelea sunt articulațiile.

Prin urmare, reducerea răspunsului inflamator din organism este o idee potențial bună pentru persoanele cu artrită. Fundația pentru Artrita notează că dieta mediteraneană - una plină de alimente integrale și săracă în lucruri procesate și grăsimi "rele" - este una dintre cele mai bune pentru combaterea durerii artritice. Dieta încorporează pește, nuci, semințe, uleiuri sănătoase și o mulțime de fructe și legume proaspete. Aceste categorii includ mai multe alimente antiinflamatorii care ajută la ținerea la distanță a acestui simptom.

Luați medicamente pentru reducerea inflamației


Nu toate durerile cauzate de artrită pot fi gestionate doar printr-o dietă sănătoasă, din păcate. Persoanele cu simptome severe de artrită ar putea avea nevoie în continuare să ia medicamente care să reducă durerea pentru a se menține în mișcare și a putea funcționa zilnic.

Corticosteroizii sunt o formă de medicamente prescrise în mod obișnuit pentru artrită. Aceștia vizează durerea prin reducerea inflamației și sunt în general disponibili sub formă de cremă, pilulă sau injecție. Unii pacienți cu artrită pot răspunde mai bine la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care includ multe dintre medicamentele tipice pentru ameliorarea durerii pe care le veți găsi în farmacie. Ibuprofenul, naproxenul și aspirina sunt forme de AINS, de exemplu. Acestea diminuează, de asemenea, inflamația și pot acționa relativ rapid pentru cei care caută o ușurare imediată (Verywell Health).

Unele persoane cu artrită persistentă sau severă pot avea nevoie de doze mari de AINS care pot fi prescrise doar de către un medic pentru a le gestiona durerea. Medicul dumneavoastră poate folosi diferite doze și programe de medicație pentru a găsi una care funcționează cel mai bine pentru simptomele și organismul dumneavoastră (Arthritis Foundation).

Suplimentele ar putea ajuta la reducerea inflamației

Este posibil ca medicamentele să nu funcționeze bine pentru toată lumea și, într-adevăr, unii oameni ar putea dori să încerce căi mai naturale înainte de a apela la medicamente eliberate pe bază de rețetă. Ca atare, s-a demonstrat că o serie de suplimente pot reduce simptomele artritei, inclusiv durerea, prin reducerea inflamației și chiar, potențial, prin construirea cartilajului. 

Fundația pentru Artrita enumeră vitaminele A, C, E, D și K ca fiind nutrienți vitali care conțin, de asemenea, antioxidanți și pot ajuta la reducerea simptomelor artritei, deși cercetătorii încă studiază eficacitatea lor în legătură cu artrita. Cu toate acestea, știm că vitaminele D și K întăresc ambele oasele, în timp ce vitamina K este necesară pentru sănătatea cartilajelor. Glucozamina și condroitina au, de asemenea, unele rezultate mixte în cadrul studiilor, dar cercetătorii au arătat că cartilajul articular conține acești compuși. Unele dovezi au arătat că acestea două ar putea îmbunătăți durerile cauzate de artrită, în special atunci când sunt combinate cu un tratament cu AINS.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel