27 de femei celebre își spun povestea feminității. Nora Iuga, Petronela Rotar, Camelia Cavadia, ALUZIVA, Ada Galeș și multe altele, secretul SUCCESULUI

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ce este feminitatea și în ce constă forța unei femei? Pot ele supraviețui împreună? Cristiana Pantici a stat de vorbă cu 27 de femei de succes din România pentru a afla răspunsul. 

Cristiana Pantici, autoarea cărții Zenobistele, a pornit în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări și a stat de vorbă cu 27 de femei de succes din România, cunoscute publicului larg - scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, influencerițe. Femeile ale căror povești le puteți descoperi în cartea Zenobistele vorbesc cu sinceritate despre ce înseamnă pentru ele puterea, libertatea și cum a reușit fiecare să atingă succesul, indiferent de câte obstacole au avut de întâmpinat. 

Zenobistele: cartea care îți arată cum să ai succes, regăsindu-ți feminitatea.


Între copertele cărții le puteți descoperi pe: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga.

Nora Iuga: „O femeie nu se pierde niciodată.”

Cristiana Pantici este PR-ul unei edituri și freelance jurnalist la Vice România. Autoarea te invită într-o călătorie emoționantă a descoperirii și transformării unor fetițe în adevărate femei care și-au pus amprenta în tot ceea ce au realizat. Aceasta nu este o carte cu sau despre vedete mondene, cu conturi de Instagram perfecte și citate motivaționale de duzină, ci ne aduce o serie de povești sincere despre situații dificile și alegeri, temeri și curaj, traume și vindecări, pierderi și regăsiri, dezamăgiri și împliniri. Este o carte despre frumusețea imperfecțiunilor, greutățile acceptărilor și metamorfozarea abuzurilor în puteri speciale. 

Cartea începe cu introducerea autoarei care declară: „pe tot parcursul călătoriei către mine, am căutat să citesc povești ale femeilor care au reușit. Am citit aproape toate tradecerile. De la „Femei care aleargă cu lupii” până la „Femeie în punctul zero”, zeci de autobiografii și jurnale. Toxicitatea modelelor siliconate și superficiale care apar peste tot a devenit deranjantă. Am început să simt nevoia de a vedea figuri feminine naturale care să inspire. Din păcate, am sesizat că pe piața de carte nu există niciun titlu de acest gen, nicio poveste a unei femei din România care a reușit, care se simte împlinită. Am fost învățată ca atunci când îmi lipsește ceva, să construiesc singură”.

Nu în ultimul rând, este și cartea TA, datorită exercițiilor de introspecție și creative writing inspirate din biografiile fiecărei zenobiste, prin care îți vei da seama cât de puternică ești la rândul tău. Exercițiile poartă semnătura reputatului scriitor Andrei Ruse, cunoscut pentru romane best-seller precum „Soni”, „Dilăr pentru o zi” și „Zaraza” și cea mai recentă carte a sa „Cartea Blestemelor”.

Poveștile sunt însoțite de portretele femeilor realizate în cărbune de pictorul Mihai Glodeanu. De asemenea, fiecare cititoare se poate bucura și își poate personaliza exemplarul ei cu copertă cartonată, de lux, începând să rezolve exercițiile propuse în paginile de note și observații de la finalul cărții.

 

Cristiana Pantici: „M-am gândit să concep o carte cu povești ale unor femei pe care eu le consider relevante, puternice, adevărate modele”

SPECTACOLA: Spune-ne cum a apărut ideea cărții Zenobistele?

Cristiana Pantici: În noiembrie, am demarat proiectul Zenobisme.ro, blogul meu personal, unde am început să adun povești cu și despre femei. Numele Zenobisme a fost derivat de la Zenobia, personajul lui Gellu Naum, care pentru mine a început să simbolizeze imaginea unei femei puternice, omniprezente, magice. O lună mai târziu, după o serie de job-uri ratate, un stil de viață nesănătos adoptat de pe la începutul pandemiei, vreo 20 de kilograme puse pe mine, nopți nedormite și foarte mult stres, nu mă mai regăseam în ce făceam, nu mai înțelegeam cine sunt, ce trebuie să fac, care e calea mea. Singurul proiect la care lucram cu pasiune era Zenobisme.ro. Am început să citesc foarte multe cărți de nonficțiune pentru și cu femei, majoritatea traduceri, nimic autentic, nimic românesc. Eram saturată de mult cunoscutele modele superficiale de la TV și din online. Așa că m-am gândit să concep o carte cu povești ale unor femei pe care eu le consider relevante, puternice, adevărate modele.

SPECTACOLA: De ce era nevoie de o astfel de carte la noi?

Cristiana Pantici: Pentru că nu există un astfel de proiect. Avem câteva cărți semnate de autoare din România, mai mult care explică ce și cum să faci ca să ai succes. Am încercat să evit cât mai mult asta în Zenobistele, să le spun cititorilor ce să facă. Tot ceea ce mi-am dorit a fost să cunosc în profunzime femeile pe care eu le apreciez (de la influenceri precum Aluziva sau Daria Jane până la scriitoare ca Nora Iuga, Petronela Rotar, Camelia Cavadia, artiste plastice, actrițe și așa mai departe) și să spun poveștile lor cât de sincer pot.

Recent, o studentă din primul an de la Jurnalism, din Iași, m-a rugat să-i recomand câteva cărți românești care să le ajute pe fetele tinere, să nu se mai simtă singure datorită lor. Primul titlu la care m-am gândit a fost Oriunde, Oricând, Oricui_, o culegere de mărturii ale adolescentelor din România despre abuzurile stradale, coordonată de GirlUp Romania. Apoi m-am gândit la cartea mea. Mi-am dat seama că scopul ei este să devină un soi de prietenă a cititoarelor, pentru toate momentele în care acestea se simt singure. Din păcate nu-mi vin în cap alte titluri românești de acest gen.

SPECTACOLA: Ce va regăsi cititorul în această carte?

Cristiana Pantici: Între cele două coperte atât de roz, cititorul va descoperi povești aparte ale unor femei care au reușit, care au depășit abuzuri, frici, angoase, care au învățat să își iubească corpul, să fie femei în felul în care vor ele, nu cum le spune societatea, care creează, au cariere, conduc imperii, se expun constant.

Fiecare poveste este însoțită de 27 de portrete în cărbune realizate de pictorul Mihai Glodeanu, 27 de citate minunate și nu chiar atât de celebre despre femei și feminitate și, nu în ultimul rând, 27 de exerciții de introspecție și creative writing gândite de romancierul Andrei Ruse.

SPECTACOLA: Spune-ne cine sunt aceste 27 de femei ale căror povești le citim în Zenobistele.

Cristiana Pantici: Lista acestora le cuprinde pe: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga.

SPECTACOLA: Ce este feminitatea și în ce constă forța unei femei pentru tine? 

Cristiana Pantici: Pentru mine, forța unei femei constă în independența ei, în respectul pe care-l are față de ea și cei din jurul său, în felul în care vorbește, negociază, povestește, își aprinde o țigară, zâmbește într-un moment în care tot ce vrea să facă este să se ascundă sub o pătură și să vadă pentru a o mia oară un serial care-i place, să refuze pe cineva atunci când simte că îi sunt călcate limitele. Toate astea în timp ce își păstrează feminitatea în gesturi, în mers, în atingeri, în privire.

SPECTACOLA: Pot ele supraviețui împreună? 

Cristiana Pantici: Eu zic că da, pot supraviețui împreună.

SPECTACOLA: Ce ai învățat tu citind toate aceste povești?

Cristiana Pantici: Mereu am fost extrem de critică cu mine, perfecționistă, mereu în competiție cu cineva (uneori nici nu știam cu cine). Lucrând la acest proiect, am învățat să fiu mai blândă. Nu doar cu apropiații, ci și cu mine.

SPECTACOLA: În ce fel poate inspira cititoarele această carte?

Cristiana Pantici: Cred că în multe feluri. Îmi este dificil să-mi dau seama în acest punct, fiindcă Zenobistele este cartea pe care mi-aș fi dorit-o eu când a început călătoria mea interioară și procesul transformării mele în femeie. Poveștile sunt atât de diferite încât mi se pare că fiecare cititoare va găsi o personalitate sau o situație în care să se regăsească. 

SPECTACOLA: Tu unde îți găsești motivația sau inspirația atunci când treci printr-o perioadă mai grea?

Cristiana Pantici: În literatură, foarte mult. În cărțile Virginiei Woolf, poemele Sylviei Palth, proza feministă a Chimamanda Ngozi Adichie etc. Și în scris. Nu mă refer neapărat la carte sau articole pe blog și reviste, ci și în jurnalele pe care am început să le țin de la 8 ani.

SPECTACOLA: Cum ai ales femeile care apar în carte? Pe ce criterii le-ai ales?

Cristiana Pantici: După cum am spus și pe la începutul interviului, am ales femeile pe care eu le apreciam, urmăream și citeam. Singurele criterii au fost: meserii și vârste cât mai diverse. Așa am reușit să adun profesoare, content creatoare, artiste plastice, actrițe, femei de carieră, antreprenoare, jurnaliste, o persoană care și-a făcut schimbare de sex ca să devină femeie. Cea mai tânără are 23 de ani, iar femeia legendă, care închide cartea, este Nora Iuga, care are 91 de ani.

SPECTACOLA: Cum au decurs discuțiile cu ele? Face to face sau?

Cristiana Pantici: Am început face to face și pe Zoom, dar apoi a trebuit să încep să fac interviurile în scris (întrebare-răspuns) pentru că am trecut printr-o mutare de la o casă la alta, asta în timp ce aveam un job remote (de la care am plecat ulterior), urmat și de două săptămâni cu Covid.

SPECTACOLA: Un citat din carte care ți-a rămas în minte.

Cristiana Pantici: A fost sfatul Gildei Comârzan, de la Radio Guerrilla: Nu te compara niciodată cu alții, nici măcar cu tine.


SPECTACOLA: Cine este Cristiana Pantici? 

Cristiana Pantici: În primul rând, sunt o devoratoare de cărți. În al doilea rând, o fată de 23 de ani care începe să-și găsească drumul scriind la Vice România și fiind PR. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel