11 simptome care-ți arată că ai rinichii bolnavi. STUDII

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Se știe că rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină prin urină și atunci când ei nu funcționează corect, se pot acumula toxine în organism. Acest lucru poate fi semnalat de mai multe simptome, unele surprinzătoare, pe care e bine să le știm ca să putem opri varii boli renale înainte de declanșarea lor. Iată 11 dintre acestea:

În organismul uman sunt doi rinichi, fiecare de mărimea unui pumn, la adult, care sunt situați de fiecare parte a coloanei vertebrale, chiar sub cutia toracică. Deși sunt mici, rinichii îndeplinesc multe funcții complexe și vitale care mențin restul corpului în echilibru. De exemplu, rinichii:

- Ajută la eliminarea deșeurilor și a excesului de lichid
- Filtrează sângele, păstrând unii compuși în timp ce elimină alții,
- Controlează producția de globule roșii, 
- Eliberează hormoni care ajută la reglarea tensiunii arteriale. 
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale, a celulelor roșii din sânge și a cantității de anumiți nutrienți din organism, cum ar fi calciul și potasiul.

De asemenea, trebuie menționat că persoanele cu boli de rinichi au tendința de a nu prezenta simptome decât în stadiile foarte târzii, când rinichii sunt afectați sau când există cantități mari de proteine în urină, atrag atenția experții de la kidney.org.

Dacă sunteți expus riscului de boală renală din cauza tensiunii arteriale crescute, diabet zaharat, antecedente familiale de insuficiență renală sau dacă aveți mai mult de 60 de ani, este important să vă testați anual pentru boli de rinichi. Asigurați-vă că menționați medicului toate simptomele pe care le aveți. Spre exemplu, foarte cunoscută este durerea dată de afectarea la rinichi, care este resimțită mai sus și mai adânc în corp decât durerea de spate. O puteți simți în jumătatea superioară a spatelui, nu în partea inferioară. Spre deosebire de disconfortul dat de durerea de spate, durerea provocată de rinichi se simte pe una sau pe ambele părți, de obicei sub cutia toracică.

 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel