10 mituri despre exfolierea pielii, desființate de dermatologi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto unsplash.com
Descriere foto: Sursa foto unsplash.com

Dorința de a avea o piele moale, radiantă și strălucitoare nu este ceva nou. Chiar și pe vremea bunicilor noastre, femeile se lăudau cu tenul neted și ca de sticlă, al frumuseților de pe marele ecran.

Tărâmul complex și adesea neînțeles al exfolierii este plin de mituri, dar adevărul este că exfolierea, atunci când este făcută corect, este un ritual minunat pentru piele, care poate fi benefic pentru multe tipuri de piele, conform Asociației Americane de Dermatologie. Acum, haideți să descoperim de ce exfolierea este bună pentru dvs. și să vă facem și pe dvs. să fiți gata de aparatul foto.

Exfolierea nu este pentru pielea sensibilă

Toți cei care au pielea sensibilă se confruntă cu o călătorie dificilă, atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. Să știi exact ce produse îți vor irita și care nu îți vor irita pielea este o bătălie complicată.

"Chiar și pielea sensibilă poate beneficia de o exfoliere delicată", spune dermatologul Mary Lupo. "În locul exfolierii fizice zilnice, alegeți o exfoliere săptămânală delicată care îmbăiază pielea în oxigen, deoarece exfoliază rapid, netezește și hidratează pentru a ajuta la iluminarea pielii și la îndepărtarea celulelor moarte. Cu excepția acneei active, exfolierea poate ajuta la clarificarea și susținerea pielii care poate fi predispusă la erupții", explică Lupo, conform publicației Glam

Singurul mod de a exfolia este cu produse granulate

Exfolierea poate fi împărțită în două metode: exfolierea chimică și exfolierea fizică. În timp ce ambele metode fac același lucru, ele își abordează tehnicile de exfoliere destul de diferit. Exfolierea chimică este o metodă care presupune folosirea unor produse care conțin acizi, retinoizi și enzime (în loc de granule) pentru a reînnoi straturile exterioare ale pielii.

 

Exfolianții granulați sunt teribili pentru pielea ta

S-a dovedit că utilizarea unor exfoliante dure care conțin coji de nucă și sâmburi de caise dăunează pielii, iar aceste tipuri de produse au cauzat, din păcate, o reputație proastă pentru toate exfolierile granulare, care pot fi excelente pentru piele dacă sunt făcute corect.

Mai mult decât atât, în loc să recurgeți la produse care conțin coji sau sâmburi - care, da, de fapt, pot crea microdezagregări în piele, provocând un teren propice pentru bacteriile acneice - încercați un granule mai blânde, cum ar fi cristalele de zahăr.

Ar trebui să te exfoliezi zilnic

"Exfolierea în fiecare zi poate dezbrăca pielea de uleiurile sale naturale, ceea ce poate provoca erupții", spune Joanna Vargas, facialist celebru. "De asemenea, poate provoca iritații, deoarece îndepărtezi stratul superior al pielii înainte ca aceasta să se poată vindeca." Nu numai atât, după cum explică esteticianul de înfrumusețare Carrie Lindsey, exfolierea zilnică poate de fapt să continue să facă mai mult rău pe termen lung. Cu alte cuvinte, exfolierea prea des poate accelera de fapt îmbătrânirea.

În loc să vă exfoliați în fiecare seară - limitați-vă la una până la trei ori pe săptămână - pentru a vă asigura că vă îndepărtați complet machiajul, vă recomandăm să încercați un balsam de topire a machiajului.

Este mai bine să te exfoliezi noaptea

Mergând pe ideea că este mai bine să te demachiezi în fiecare seară pentru a scăpa de machiaj, se pare că multe persoane tind să creadă că, din această cauză, folosirea unui exfoliant noaptea este cea mai bună opțiune. Uneori, acest lucru poate fi adevărat, dar acest lucru va depinde în mod dramatic de rutina ta de îngrijire a pielii - și se pare că nu toți dermatologii tind să fie de acord cu privire la acest subiect. Dacă cineva poartă zilnic machiaj, exfolierea de noapte ar ajuta la ridicarea particulelor de machiaj rămase de pe piele și ar asigura o bună pătrundere a produselor tale, susține aceeași sursă.

 

Exfoliantul pentru corp poate fi folosit și pe față

Tuturor ne place un bun exfoliant de corp. Și cu siguranță am fost cu toții tentați să ne frecăm exfoliantul de corp pe față, pentru că ne face să ne simțim atât de bine și de strălucitori. Din păcate, nu este chiar atât de ușor. Pentru că pielea de pe față are pori mai mici și este mai subțire, produsele pentru corp vor fi de obicei mai dure și pot provoca deteriorarea pielii.

 

Cu cât mai puternic, cu atât mai bine

Odată ce începi să te scufunzi pe tărâmul exfolianților, vei observa că există variații în ceea ce privește procentele de acid, nivelurile de pH și multe altele. Poate fi foarte interesant să înveți despre tot ceea ce există, dar o greșeală comună în care oamenii tind să cadă este să creadă că, cu cât un produs este mai puternic, cu atât va funcționa mai bine, mai ales dacă costă aceeași sumă. În realitate, în funcție de tipul de piele, textura și frecvența, o exfoliere ușoară poate fi de fapt mai benefică, conform sursei citate.

Ar trebui să exfoliați doar pielea problematică

În timp ce vă gândiți că o exfoliere excesivă sună foarte intimidant și înfricoșător, ar putea părea o idee bună să o evitați cu totul, așteptând să vă exfoliați până când pielea este foarte uscată sau începe să iasă la iveală. Din punct de vedere tehnic, acest lucru sună ca și cum ar avea sens. De ce să vă asumați riscul de a vă afecta pielea atunci când în prezent nu aveți nicio problemă reală a pielii? De fapt, mulți cred că ar trebui să aștepte să se exfolieze până când pielea lor se sparge sau este prea uscată, dar adevărul este că exfolierea ar trebui făcută proactiv.

Exfolierea epuizează hidratarea pielii

Folosirea unui exfoliant trebuie să fie uscător? Literalmente, iei granule sau acizi și îndepărtezi celulele moarte și uleiul de pe piele, așa că trebuie să fie super deshidratant. Cu toate acestea, s-ar putea să nici nu fie nevoie să cheltui mai mulți bani pe creme hidratante doar pentru că exfoliezi mai mult. Prin eliminarea excesului de ulei din piele, corpul tău va ști cum să rețină în mod natural nivelurile adecvate de hidratare necesare, în loc să compenseze în mod excesiv uleiurile și sebumul produs.

Poți îndepărta punctele negre prin exfoliere

Până acum, putem spune cu siguranță că știm că exfolierea abordează tone de probleme și preocupări ale pielii și aproape fiecare tip de piele poate beneficia de ea. Dar cum rămâne cu punctele negre? Folosirea unui exfoliant granular ar putea părea o modalitate sigură de a freca aceste neplăceri enervante direct de pe piele, dar, din păcate, acesta este un alt mit. Deoarece punctele negre se află adânc sub suprafața pielii, exfolierea lor nu le va elimina complet.

Vestea bună, totuși, este că, în timp ce exfolianții fizici (granulați) nu pot pătrunde suficient de adânc în piele pentru a scăpa complet de punctele negre, lustruirea stratului superior al pielii poate ajuta alte produse să se scufunde mult mai ușor, acționând astfel pentru tratarea punctelor negre. Între timp, exfolianții chimici cu AHA și BHA pot pătrunde mai adânc în piele pentru a ajuta la eliminarea acestora, de asemenea. "

Acum că știți totul despre exfolianți, este timpul să vă ridicați jocul de îngrijire a pielii la un nou nivel. Pielea ta îți va mulțumi.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel