10 lucruri pe care nu le știai despre celebra păpușă Barbie. Are o istorie de 64 de ani

Barbie și Ken, captură video youtube/ Titi Toys and Dolls
Descriere foto: Barbie și Ken, captură video youtube/ Titi Toys and Dolls

Toată lumea a auzit de Barbie, dar știi cum a apărut această păpușă atât de îndrăgită?

Barbie poate părea tânără, dar păpușa iconică a împlinit, de fapt, 64 de ani în 2023. Și, deși este una dintre cele mai populare jucării pe care lumea le-a văzut vreodată, există încă multe lucruri despre această păpușă care nu sunt cunoscute, notează Bestlife.

1. Barbie a fost inspirată după o păpușă germană

În primul rând, trebuie să știi că Barbie a fost modelată după o păpușă germană de categorie numită Lilli. După cum notează criticul cultural M.G. Lord în Forever Barbie, păpușa s-a bazat pe o bandă desenată din anii '50 despre o damă de companie de lux care a apărut în tabloidul german Bild-Zeitung.

2. De asemenea, a fost influențată de păpușile de hârtie

Lumea îi mulțumește lui Barbara Handler, fiica co-fondatorilor Mattel, Ruth și Elliot, pentru Barbie. Când era copil, Barbara a dezvoltat o preferință pentru jucăriile din hârtie, în detrimentul păpușilor de copii și se juca cu ele ore în șir. Potrivit sursei citate, „acest lucru a stârnit viziunea lui Ruth de a crea o păpușă 3D pentru ca fetele să își poată împlini visele”.

3. Numele ei complet este Barbara Millicent Roberts

În onoarea sursei sale de inspirație, fiica sa Barbara, Handler a numit păpușa Barbara Millicent Roberts-Barbie, pe scurt. În mod ironic, adevărata Barbie avea 17 ani în momentul în care a debutat păpușa și, prin urmare, nu era deosebit de interesată să fie asociată cu jucăria pentru copii.

„Copiii veneau la mine și îmi spuneau: „Deci tu ești păpușa Barbie”, a declarat ea pentru People în 1989. „Nu mi-a plăcut. Este foarte ciudat să ai o păpușă care poartă numele tău”.

4. Barbie a fost concepută în colaborare cu un inginer de rachete

Când a venit momentul să creeze prima păpușă Barbie, Handler l-a desemnat pe designerul Mattel Jack Ryan pentru această sarcină. Absolvent al Universității Yale, Ryan a lucrat pentru o companie aerospațială înainte de a se alătura echipei de la Mattel. De fapt, el a ajutat la proiectarea sistemelor de rachete Hawk și Sparrow III ale guvernului înainte de a o crea pe Barbie.

5. Ryan s-a căsătorit mai târziu cu Zsa Zsa Gabor

La câțiva ani după ce a proiectat păpușa Barbie originală, Ryan s-a căsătorit cu actrița maghiară Zsa Zsa Gabor în 1975. Până în acel moment, însă, relația designerului cu Mattel era dificilă, deoarece el și Handler nu se puteau pune de acord cu privire la cine a venit de fapt cu ideea păpușii.

În 1980, Ryan a dat în judecată Mattel pentru drepturi de autor și a ajuns la o înțelegere amiabilă cu aceștia.

6. Barbie este din Wisconsin, nu din Malibu

Potrivit site-ului oficial al Mattel, Barbie este din orașul fictiv Willows, Wisconsin. Și chiar dacă acesta nu este un loc real, statul Wisconsin o revendică cu mândrie ca fiică nativă. O versiune timpurie a păpușii este chiar prezentată în Muzeul de Istorie din Wisconsin.

7. Multe celebrități au jucat în reclame Barbie înainte de a fi cunoscute

Având în vedere fluxul constant de reclame TV pe care Mattel le-a produs pentru Barbie încă de la debutul ei, nu este prea surprinzător faptul că unele celebrități și-au făcut apariția aici, înainte de a fi celebre. Mila Kunis, Fergie și Maureen McCormick, vedeta din The Brady Bunch, sunt doar câteva dintre numele care au apărut în reclame, înainte de a deveni ele însele nume cunoscute.

8. Barbie originală a fost vândută atât ca blondă, cât și ca brunetă

Originala păpușă Barbie a fost disponibilă pentru a fi cumpărată atât ca blondă, cât și ca brunetă. Dar, potrivit Forbes, "păpușa blondă s-a vândut atât de bine, încât bruneta a fost pusă în spatele raftului".

9. Barbie nu a zâmbit decât după 12 ani de la debut

Barbie originală avea buzele strânse, ceea ce o făcea să pară destul de serioasă. Abia în 1971 Mattel a introdus-o pe Malibu Barbie, prima versiune a păpușii care zâmbea cu dinții.

10. Ken este cu doi ani mai tânăr decât Barbie

Păpușa Ken a debutat în martie 1961. Handler a numit omologul masculin al lui Barbie după fiul ei, Kenneth Handler - deci, chiar dacă se presupune că păpușile se întâlnesc, ele sunt numite, practic, după doi frați.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 25 iul 2023, 14:42 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience